SPEKTAKULARNI POČETAK TURNEJE BEOGRADSKE FILHARMONIJE PO KINI: Publika obacijama pozdeavila dirigenta i orkestar!
Foto: Nada Pleskonjić

foto

SPEKTAKULARNI POČETAK TURNEJE BEOGRADSKE FILHARMONIJE PO KINI: Publika obacijama pozdeavila dirigenta i orkestar!

Kultura -

Gala koncertom u Sijanu otpočela je kineska turneja Beogradske filharmonije povodom stogodišnjice orkestra, kojim je svečano otvorena velelepna dvorana Centra za kulturu i umetnost „Pojas i put“ (8. novembar). Oduševljena publika je stajaćim ovacijama pozdravila Filharmoniju i dirigenta Nemea Jarvija nakon spektakularnog izvođenja Betovena i Berlioza.

Beogradskoj filharmoniji je ukazana velika čast da se upiše u istoriju grada Sijana kao prvi orkestar čija se muzika čula u dvorani ovog impresivnog kulturnog zdanja. Pod palicom legendarnog dirigenta, Nemea Jarvija, orkestar je izveo Betovenovu Simfoniju broj 7 i Berliozovu „Fantastičnu simfoniju“. Nakon završetka programa publika je bila na nogama i toliko aplaudirala i skandirala, da je Beogradska filharmonija izvela čak tri bisa.

Beogradska Filharmonija
foto: Nada Pleskonjić

Srpski orkestar je ukazao poštovanje domaćinima izvođenjem poznate kineske numere „Moja domovina“ što je izazvalo gotovo navijačku euforiju kod publike. Isto oduševljenje je pratilo „Grlicu“ Stevana Hristića, koju su ponosni filharmoničari odsvirali u čast osnivaču Stevanu Hristiću, slaveći svoj stogodišnji jubilej i na međunarodnoj sceni. Slavljenička Sibelijusova kompozicija „Andante festivo“ je upravo u takvom raspoloženju zaokružila ovaj važan koncertni događaj.

Neme Jarvi, osamdesetšestogodišnji maestro, fascinantne energije, impresionirao je publiku i filharmoničare:

- Večeras smo plesali zajedno! Divno je videti i ponovo upoznati orkestar Beogradske filharmonije. Fantastično raspoloženje je krenulo od samog početka našeg rada i veoma sam zahvalan orkestru na tom osećanju. Beogradska filharmonija je fantastičan orkestar sastavljen od divnih ljudi, veoma fleksibilnih, koji sjajno komuniciraju, ne govorom već očima, pokretima, svime. Veoma sam srećan i radujem se nastavku naše turneje - izjavio je maestro Jarvi.

Beogradska Filharmonija
foto: Nada Pleskonjić

Nakon koncerta u Sijanu, Beogradska filhamonija putuje u Vejfang gde će održati dodatni koncert u okviru turneje u dvorani Velikog teatra, potom nastupa u Pekingu u čuvenom Nacionalnom izvođačkom centru, a turneju završava koncertom u Šangaju.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:19

Aca Lukas koncert

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track