OVO JE NAJSKUPLJA SLIKA PAJE JOVANOVIĆA Prodata je pre 5 godina, a evo koju cifru je morao da isplati kupac
Foto: Printscreen/Facebook/The art of Petar Meseldžija

pobednik

OVO JE NAJSKUPLJA SLIKA PAJE JOVANOVIĆA Prodata je pre 5 godina, a evo koju cifru je morao da isplati kupac

Kultura -

Remek-delo Paje Jovanovića (1859-1957) vraća se u Srbiju. Sliku "Odmor bašibozuka" kupio je danas na aukciji kuće "Sotbi" iz Londona za 304.800 funti (350.000 evra) Muzej grada Beograda, koji čuva dela i legat našeg velikog umetnika.

Paja Jovanović
foto: sothebys.com

Naša ustanova kulture uspela je da ponudi najvišu cenu od 240.000 funti (na to se posle dodaje porez i dobija ukupan iznos) zahvaljujući podršci predsednika Aleksandra Vučića, Ministarstva finansija i Ministarstva kulture. Njena procenjena početna vrednost bila je od 70.000 do 100.000 funti. Ulje na platnu je dimenzija s ramom 68 sa 60,5 centimetara, bez rama 41 sa 32,5 centimetara.

Jelena Medaković
foto: Vladimir Šporčić

- Delo "Odmor bašibozuka" je značajno za Muzej grada Beograda, ali i za srpsku kulturu. Naša institucija ima najveću kolekciju njegovih dela, ali nema nijedno iz perioda orijentalizma, koji je značajan deo njegovog opusa. Kupovina ovog dela je pravi pokazatelj promene politike i odnosa prema kulturnoj baštini. Paja je naš najvredniji slikar kada govorimo o svetskim kućama i muzejima, a mi smo u obavezi da njegovo delo vratimo u zemlju. Lepo je što njega izlažu i svetski muzeji, ali prioritet nam je da njegova najbolja dela budu u Srbiji. Hvala privatnim kolekcionarima iz naše zemlje što su se povukli sa aukcije kako bi Muzej grada Beograda mogao da učestvuje - kaže za Kurir Jelena Medaković.

Paja Jovanović
foto: Wikipedia

Još jedna slika Paje Jovanovića bila je na aukciji u istoj aukcijskoj kući u Londonu 2018. godine - "Dva bašibozuka ispred kapije". Tada je ovo delo dostiglo cenu od preko pola miliona evra i tako postalo najskuplje prodata slika jednog srpskog slikara. Početna procenjena cena bila je 150.000 funti, a prodata je za tri puta veću sumu, čime je oboren i rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike. Do tada najveću tržišnu vrednost držala je njegova slika "Ukrotitelj zmija", koja je 1999. godine na aukciji kod "Kristija" u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra.

"Slika Odmor bašibozuka" se nalazila u privatnom vlasništvu, a uskoro će moći da je vidi i naša publika.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:54

VIKTOR SAVIĆ ZAMOLIO DRAGANU MIRKOVIĆ DA SE SLIKA S NIJM, A ONDA JOJ POSTAVIO OVO PITANJE! Tebi sam prva javila šta spremam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track