SVET ĆE VIDETI ISTINU: Amerikanci u Beogradu snimaju film "Žetva" o TRGOVINI ORGANA SRBA S KOSOVA! Čekali smo 3 godine a evo zašto
Foto: Forenzika, Privatna Arhiva

otkrivamo

SVET ĆE VIDETI ISTINU: Amerikanci u Beogradu snimaju film "Žetva" o TRGOVINI ORGANA SRBA S KOSOVA! Čekali smo 3 godine a evo zašto

Kultura -

U Holivudu je pre nekoliko dana završen štrajk glumaca, a u Beogradu je odmah počelo snimanje američkog filma "Žetva" (engleski naziv "Harvest", prim. aut.), koji govori o trgovini organima i stradanju Srba na Kosovu i Metohiji, saznaje Kurir.

Štrajk
foto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Sindikat glumaca SAG-AFTRA u Holivudu prekinuo je posle 118 dana štrajk započet u julu, nakon što je 9. novembra, svega nekoliko sati pre isteka roka koji su sindikatu glumaca dali studiji, postignut preliminarni sporazum sa Alijansom filmskih i televizijskih proizvođača (AMPTP), koja predstavlja "Dizni", "Netfliks" i druge kompanije. U narednim danima očekuje se ratifikacija sporazuma, čime bi se produkcija filmova i serija u Holivudu vratila svojoj punoj proizvodnji. Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da je samo nekoliko dana pre postignutog sporazuma objavljen dopunjen spisak dozvoljenih projekata, tj. program privremenih sporazuma - kratka lista serija i filmova nezavisnih produkcija na kojima je, posle dugih i detaljnih provera različitih segmenata projekta, glumcima - članovima sindikata, bio dozvoljen rad a da se to ne smatra kršenjem odredbi štrajka. Na pomenutom spisku našao se i film "Žetva", koji se u američko-srpskoj produkciji sprema već duže vreme.

Pol Kampf
foto: Pormo

Scenario za film zasnovan na romanu Veselina Dželetovića "Srpsko srce Johanovo" napisao je američki scenarista i reditelj Pol Kampf, koji će i režirati ovaj film. U pitanju je istinita priča o bogatom Nemcu kome je presađeno srce srpske žrtve u "žutoj kući" i koji posle transplantacije počinje da sanja nepoznate predele, ljude i plavo oko dečaka, a potom odlazi na Kosovo u potrazi za odgovorima.

Pol Kampf
foto: Srđan Savković

Film je pre tri godine dobio i podršku Filmskog centra Srbije, kada je Komisija FCS u sastavu Biljana Srbljanović, Predrag Gaga Antonijević, Igor Bojović, Ivan Karl i Jugoslav Pantelić dodelila 40 miliona dinara ovom projektu. Iz izvora bliskih produkciji saznajemo da će u noći između nedelje i ponedeljka počelo snimanje prvih kadrova.

Podržao nastavak ovog filma Gaga Atonijević
Podržao nastavak ovog filma Gaga Atonijevićfoto: promo

Ekipa je na okupu, a glumačka podela se još drži u tajnosti. Stavljanje filma "Žetva" na listu "dozvoljenih za rad" producenti su dočekali s velikim oduševljenjem. Finalizacija dogovora sa američkim glumcima koji čine veći deo podele u filmu biće lakša i izvesnija. Obimna i detaljna dokumentacija morala je biti predata nezavisnoj američkoj komisiji kako bi projekat bio stavljen na pomenutu listu, što je još jedna svojevrsna potvrda ozbiljnosti cele priče koja se više od tri godine priprema, paralelno i u Americi i u Srbiji.

scena iz filma Slađane Zarić
scena iz filma Slađane Zarićfoto: Igor Salinger

Inače, prema izveštaju Dika Martija o trgovini ljudskim organima, koji je usvojen na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, autorka Slađana Zarić snimila je dokumentarno-igrani film "Žuta kuća", ali će priču "Žetva" sada videti ceo svet.

Albanija, žuta Kuća
foto: Arhiva

Više od hiljadu ljudi žrtve trgovine organima

Zloglasna "žuta kuća" nalazi se u blizina grada Burela na severu Albanije. Pretpostavlja se da je čak oko 1.000 Srba sa Kosova i Metohije postalo žrtvama trgovine organima.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov

Štampano izdanje 13.11.2023.
foto: Kurir

POKLON KANCELARIJSKI PRIBOR – METALNI SKALPEL! SUTRA uz svaki primerak dnevnih novina

Poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir sutra svakom čitaocu poklanjaju METALNI SKALPEL.

To je obavezni alat svakog majstora, ali je vrlo koristan i u svakom domaćinstvu. Možete ga koristiti za sečenje papira, plastike, kože, kartona, tanjih žica, uklanjanje izolacije sa žica...

Kada se vrh istupi, samo ga odlomite i dobićete potpuno nov i oštar vrh.

Ne propustite sutra dnevno izdanje novina Kurir!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track