"DOLAZI MILO ĐUKANOVIĆ I PREDSTAVLJA MI PRELEPOG MLADOG DEČKA!" Petar Božović o trenutku kad je upoznao Lauša: "ODLETE NAM ŽARE"
Foto: Zorana Jevtić

TUGA

"DOLAZI MILO ĐUKANOVIĆ I PREDSTAVLJA MI PRELEPOG MLADOG DEČKA!" Petar Božović o trenutku kad je upoznao Lauša: "ODLETE NAM ŽARE"

Kultura -

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića upriličena je danas u 11 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, matičnom teatru glumca koji nas je napustio 15. novembra u 63. godini usled teške bolesti.

Petar Božović govorio o velikom glumcu, a tom prilikom otkrio je kako je upoznao slavnog Lauša, a tom anegdotom nasmejao je publiku.

komemoracija, Žarko Laušević, Petar Božović
foto: Zorana Jevtić

- Dva veka i dva milenijuma. Kad čovek ne zna odakle da krene hajde od početka. To je bilo 1978. ili 1979. godina, selo Crnica, jesen, mirno vreme. Profesor Milo Đukanović režira dramu "MV", tema je povratak čoveka iz Amerike. Dolazi Milo i predstavlja mi jednog prelepog mladog dečka i kaže ovo ti je sin. Baš sam se oduševio. Lep mi je sni. Mi snimamo tako. Kad ono sin mora da ide. Dolazi Milo, predaje mu jednu kovertu za profesora Minju Dedića, a ja ni ne znam da Žarko ide na prijemni. Vraća se Žare i vraća kovertu neraspučenu. Predaje je Milu Đukanoviću i meni kaže da je položio. Tada sam uočio jednu crtu koja ga je krasila.

Prođe par godina, sedimo u kafani i pijemo. Kaže on meni "znaš da je mene i dan danas sramota što ti nisam doneo čašu vode kad sam položio prijemni". Ja se toga ni ne sećam. Ćutimo, a on mi kaže - oli da ti sad donesem čašu vode? - Koju bre vodu? Eno najbolji viski da mi doneseš.

Kad je umro Đukanović, putujemo mi, a Žare je kazivao stihove Aleksandra Lekše Ivanovića. Pesma se zove "Kari šabanovi". Pročitao je stihove. Kao što reče naš dragi prijatelj Mićko Gak odlete nam Žare - rekao je Petar Božović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:36

Milan Marić govor na komemoraciji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track