ZBOGOM, LEGENDO: Cela sala JECA! Stihovi ove pesme POKOSILI SVE, Anita se trudila da ostane pribrana, ali uzalud (VIDEO)
Foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

ISPRAĆAJ ZA KREMACIJU

ZBOGOM, LEGENDO: Cela sala JECA! Stihovi ove pesme POKOSILI SVE, Anita se trudila da ostane pribrana, ali uzalud (VIDEO)

Kultura -

Ispraćaj za kremaciju Žarka Lauševića upriličen je danas na Novom groblju u Beogradu. Porodica i prijatelji okupili su se kako bi legendarnog glumca ispratili na večni počinak.

Žarko Laušević ispraćen je na kremaciju uz jecaje i suze.

Nakon govora Nebojše Dugalića supruga Anita se trudila da ostane pribrana, a onda je počela pesma "Sve što želim u ovom trenutku", koja je inače. Svi u kapeli su plakali.

Posmrtni govor održao je glumac Nebojša Dugalić.

00:57

Ispraćaj Žarka Lauševića

- Dragi naš Žare, treba reći nešto sa znanjem da će nešto ostati od govora. Zašto je Njegoš baš tebe izabrao za taj kamen... Primi naš zagrljaj makar i nemoćan. Tolikima od nas koji smo u mladosti očarani gledali u tvoj dar. Bio si razlog što smo krenuli put glume. Svet koji si nam donosio zaposeo bi ceo raspoloživ prostor kao da si bio predodređen da se sve drame dogode u tebi. Tvoja krhkost je bila snaga kojom si sve nosio. Ona nas je razoružala i lečila. I kada bi reditelj uzviknuo "Kupljeno", svi bi se osećali zakinuti za još jednu tvoju kreaciju i bravuru. A kolikim si samo sudbinama pozajmio svoju kožu i dao im priliku da se rode.

00:08

Lauševićeva deca u zagrljaju na poslednjem ispraćaju oca

Renesansan i svestran glumeći i pišući, a ne znam u čemu si bio bolji. Slutim kolilo je bilo nolno izdržati preboleti toliku srazmeru. Ipak si ivek brinuo da nekome ne zauzmeš mesto. Imetnik u davanju puta drugome, takva je bila tvoja otmenost prema nema. Stalno si izgledao kao neko ko oseća da nije dovoljmo dao i da je još dužan. U svakom trenutku uranjao si strasno i glasno, kao dečak koji en zna šta bi pre od svog obilja podelio.

Ma kako da si izgledao tiho, uvek si izgledao kao neko ko misli da u svojoj diskretnosti može biti još nenametljiviji i tiši. Znao si da je svetljenje i sajnje drugome ono jedino što je čoveku neoduzimljivo i zato ćemo svećo naša čivati trag tvoje buktinje i sećati se onoga što si nam osvetlio.

Zadivljujućom snagom nosio si svoj hod, nadnesen nad ambis, a neprestamo tražeći ono čime ćeš nas obgrliti. Molimo se zato da ti se u knjizi zemaljske veresije svaki dug namiri i prosti i da put tvoj u okviru staništa nebeski, odakle pobeže svaka muka, bude radostan i blag. Hvala ti beskrajno na svemu, Žare naš dragi - reči su potresnog govora Nebojše Dugalića.

Glumac Predrag Miki Manojlović je grcao u suzama dok se opraštao od kolege. U suzama je napustio kapelu.

00:02

Miki Manojlović grcao u suzama

Prisutni u kapeli grcaju u suzama dok se čuju pesme, među kojima je i "Zlatni dan".

00:24

Potresne scene na poslednjem ispraćaju Žarka Lauševića

Hor u kapeli peva pesmu Frenka Sinatre "My Way", a potom se čula i pesma "Jeleni umiru sami" grupe "Poslednja igra leptira".

1 / 5 Foto: Zorana Jevtić

Među prisutnima je i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić.

Na poslednjem ispraćaju Žarka Lauševića su i Zoran Cvijanović, Nina Janković, Tanja Banjanin, Svetozar Cvetković, Dragan Bjelogrlić, Radmila Živković, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Miloš Vlalukin, Dejan Lutkić... Par stotina ljudi došlo je da uputi poslednje zbogom glumcu.

Žarko Laušević, kremacija
foto: Zorana Jevtić

Nakon što je porodica neko vreme provela u strogoj privatnosti, mnogobrojne kolege i prijatelji izjavljuju saučešće porodici u tišini.

Žarko Laušević, kremacija
foto: Zorana Jevtić

Porodica se po poslednji put oprašta od glumca u zatvorenoj kapeli.

00:06

Porodica Žarka Lauševića stigla u kapelu

Porodica Žarka Lauševića stigla je na groblje oko 13.50. Članovi porodice stoje pored kovčega s posmrtnim ostacima glumca, koji su izloženi na mermernom postolju.

1 / 3 Foto: Kurir

Glumica Vesna Trivalić došla je na groblje uplakana dok su je pridržavali suprug i kolega Irfan Mensur.

Žarko Laušević, kremacija
foto: Zorana Jevtić

Pristižu Predrag Bjelac, Nebojša Dugalić, Srna Lango, Dubravko Jovanović, Irfan Mensur, Dragan Petrović Pele...

1 / 7 Foto: Zorana Jevtić

Tu je i glumac Predrag Miki Manojlović. Svi prisutni su skrhani i utučeni, na Novom groblju vladaju muk i tuga.

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

Glumci za prijatelja i kolegu nose bele i crvene ruže.

Među prvima su došli Andrija Milošević, Milan Marić, Marija Vicković, Srdan Golubović, Olivera Vitorović, Radoš Bajić s porodicom, Enis Bešlagić, Viktor Savić...

1 / 8 Foto: Zorana Jevtić

Na Novom groblju u Beogradu nešto posle 13 sati počeli su da se okupljaju oni koji su došli da upute poslednje zbogom glumcu.

Podsetimo, Žarko Laušević preminuo je 15. novembra usled teške bolesti u 63. godini.

Tužnu vest o smrti glumca je podelila glumčeva supruga Anita, u ime porodice.

Žarko Laušević
foto: ATAImages

"Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena. U ime porodice Anita Laušević", pisalo je u saopštenju.

Rođen je 19. januara 1960. godine na Cetinju. Gimnaziju je pohađao u Podgorici i na jednom času književnosti je poželeo da se bavi glumom.

Glumac Žarko Laušević, veliku slavu stekao je 80-ih godina prošlog veka, nakon uloge Miloša Oblilića u kultnom filmu “Boj na Kosovu”.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:40

Žarko Laušević svira gitaru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja