NAGRADA ZA POZORIŠTE I REŽIJU VRANJANCU JUGU ĐORĐEVIĆU: Mladog umetnika nazivaju jednim od najdarovitijih i najbrilijantnijih
Foto: Kurir.rs/T.S.

talenat

NAGRADA ZA POZORIŠTE I REŽIJU VRANJANCU JUGU ĐORĐEVIĆU: Mladog umetnika nazivaju jednim od najdarovitijih i najbrilijantnijih

Kultura -

Među dobitnicima prestižne godišnje nagrade je Jug Đorđević (30), reditelj iz Vranja. Jug je priznanje dobio za pozorište i režiju. Ovo je još jedna u nizu nagrada koje za rediteljsko umeće dobija talenatovani Vranjanac. Jug Đorđević je rođen u Vranju 1993.

U Beogradu je završio Fakultet dramskih umetnosti na odseku pozorišna i radio režija.

Jug Đorđević
foto: Kurir.rs/T.S.

Nagradu Elle Style Awards 2023., Jug Đorđević je dobio za pozorište i režiju, kao jedan od najdarovitijih i najbriljantnijih, mladih pozorišnih reditelja navedeno je u obrazloženju Elle Style Awards 2023.

"Iako je od svoje prve profesionalne režije „Kepler 452-B“ prošlo svega 5 godina, u profesionalnoj karijeri ima više od 10 režija, kako klasičnih tako i savremenih dramskih tekstova. Dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima dva puta Specijalne nagrade na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić. Beograđanima vrlo dobro poznata predstava u njegovoj režiji – "Uspavanka za Aleksiju Rajčić" – nagrađena je Sterijinom nagradom za najbolju predstavu na 68. Sterijinom pozorju."

Specijalna nagrada na Joakimu Vujiću dodeljena mu je već 2018. za njegov rediteljski debi predstavu Kepler 452-b, a onda su usledila i druga priznanja.

Jug Đorđević
foto: Opština Vranje

U intervjuu koji je nedavno dao za Kurir Jug Đorđević je otkrio šta bi mogao da bude njegov naredni poduhvat i šta je glavni zadatak reditelja na relaciji predstava-publika.

Šta je ono što priželjkuješ, koje delo bi moglo da bude tvoj naredni poduhvat i da zaživi scenski?

- Razne mi neke stvari padaju na pamet. Sa jedne strane voleo bih da radim neke romane koje sam pročitao i koji su na mene ostavili snažan utisak a koji se vrlo lako mogu adaptirati za scenu. Sa druge strane prizeljkujem da uradim neku antičku dramu, nešto iz istorije, ili nekog Šekspira, Čehova, ali mislim da to svi mi koji se bavimo režijom priželjkujemo.

Šta je glavni zadatak reditelja da predstava bude po ukusu publike i da nađe svoj put do nje?

- Što se više bavim ovim poslom, shvatam da je ukus i imanje mere jedna od važniji stvari u kreiranju i odabiru sredstava. Dodvoravanje publici nije opcija, ali ne smemo ni zaboraviti na postojanje publike. Mislim da je glavni zadatak da autori budu dosledni sebi da ne lažu sa scene ni sebe ni publiku i da će iz toga proizaći iskrene i istinite stvari.

Predstave kojima si dao svoj rediteljski pečat, na kojima si radio i sva priznanja koja si dobio, kad i gde....

- Kepler 452-b, Nečista krv i Ništa nećemo zaboraviti -Vranje, (Specijalna nagrada na Joakimu Vujiću 2018. za Keplera, Nagrada za najbolju režiju Šabačko proleće 2020. za Nečistu krv)

Triptih o radnicima i Gilgameš -Čačak, (Specijalna nagrada za režiju na Joakim Vujiću 2019. za Triptih)

Sumnja i Fleke - Kraljevo,(Specijalna nagrada za režiju na Joakim Vujiću 2019. za Sumnju)

Kišne kapi na vrelom kamenju i Mizantrop - BDP,

Uspavanka za Aleksiju Rajčić - NP, (Festival Petar Kočić Banja Luka - najbolja režija)

Tramvaj zvani želja - Sombor

Jean Edip - Niš

Osvrni se u gnevu - Nikšić

Pre nego što počnemo - Feartefact BG

Christopher Thomas Knight - Kragujevac

Dolce vita - Madlenianum BG

(Kurir.rs/T.S.)

Bonus video:

00:35

Glumac Milan Marić se oglasio povodom otvaranja Firefly Studios

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track