PREMINULA BRANKA RADOVIĆ: Dugogodišnja direktorka Opere i teatra Madlenianum umrla u 74. godini života
Foto: Madelinianum opera theatre

u 74. godini

PREMINULA BRANKA RADOVIĆ: Dugogodišnja direktorka Opere i teatra Madlenianum umrla u 74. godini života

Kultura -

Branka Radović dugogodišnja direktorka Opere i teatra Madlenianum, preminula je u 74. godini, saopšteno je iz ovog beogradskog teatra.

Muzikolog Branka Radović je bila dugogodišnji dekan i profesor Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu. Bila je vrsni teoretičar i kritičar muzike, a direktorka Opere i teatra Maldeninaum bila je od 2010. i 2017. godine. Zahvaljujući njoj, na scenu ovog teatra postavljena je integralan verzija opere Stevana Hristića "Suton", podsetili su iz ovog pozorišta.

Rođena je na Cetinju 1949. godine, diplomirala na odseku za jugoslovensku i opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu i to 1973. godine, da bi kasnije to isto uradila i na odseku muzikologije na Fakultetu muzičke umenosti. Odbranila je magistarski rad na katedri za srpsku istoriju muzike 1988. godine, a doktorat na katedri za srpsku književnost Filološkog fakluteta 1998. godine.

Branka Radović
foto: Madelinianum opera theatre

Dugo godina se bavila pedagogijom u Muzičkoj školi "Mokranjac". Od 1995. do 1999. godine bila je i direktor škole. adila je na fakultetima muzike u Cetinju i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu kao profesor istorije muzike i muzičkih oblika. Od 2003. godine bila je profesor istorije muzike FILUM-a u Kragujevcu, a od 2010. i redovni profesor na istom fakultetu, potom i dekan.

Usavršavala se iz oblasti muzikologije u Francuskoj, a iz oblasti opere u Nemačkoj i Italiji.

Bavila se muzičkom kritikom, prvo na Trećem programu Radio Begorada, a potim u dnevnim listovima "Borba" i "Politika", gde je decenijama pisala kritike opere. Bila je i glavni i odgovorni urednik časopisa "Pro musica", saradnik brojnih muzičkih časopisa, pisac naučnih radova koje je izlagala u zemlji i u inostranstvu.

(Kurir.rs/Republika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track