KAKO PRIHVATITI PORAZ I NASTAVITI DALJE KROZ ŽIVOT? Zastanite, udahnite duboko i pročitajte šta je jedan mudar čovek napisao...
Foto: Shuttrestock, Ilustracija

može da pomogne

KAKO PRIHVATITI PORAZ I NASTAVITI DALJE KROZ ŽIVOT? Zastanite, udahnite duboko i pročitajte šta je jedan mudar čovek napisao...

Kultura -

Džozef Radjard Kipling (1865.-1936.) je bio britanski pisac, pesnik, novinar i znao je nekoliko stvari o ljudima. Njegov najpoznatiji roman je "Knjiga o džungli", a mnogi su uživali i u istoimenom crtaću.

Smatra se jednim od najvećih inovatora kada se radi o umetnosti kratkih priča, a njegove knjige za decu su klasici dečje književnosti. Jedan je kritičar opisao Kiplingov rad kao predstavu „svestranog i sjajnog narativnog dara.“

tuga, tužan muškarac, depresija, samoća, usamljenost, patnja
foto: Shuttrestock, Ilustracija

Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 10907. godine i on je bio prvi dobitnik koji je pisao na engleskom jeziku (1901. je bila prva dodela).

Iza njega su ostala brojna dela, ali jedna pesma je veoma posebna jer govori o prihvatanju poraza i kako se izboriti sa životnim okolnostima koje mnogo puta nisu lake.

Ako...

Ako možeš da sačuvaš razum kad ga oko tebe Gube i osuđuju te; Ako možeš da sačuvaš veru u sebe kad sumnjaju u tebe, Ali ne gubeći iz vida ni njihovu sumnju; Ako možeš da čekaš a da se ne zamaraš čekajući, Ili da budeš žrtva laži a da sam ne upadneš u laž, Ili da te mrze a da sam ne daš maha mržnji: I da ne izgledaš u očima sveta suviše dobar Ni tvoje reči suviše mudre:

Ako možeš da sanjaš a da tvoji snovi ne vladaju tobom, Ako možeš da misliš, A da ti tvoje misli ne budu (sebi) cilj, Ako možeš da pogledaš u oči Pobedi i Porazu I da, nepokolebljiv, uteraš i jedno i drugo u laž; Ako možeš da podneseš da čuješ istinu koju si izrekao Izopačenu od podlaca u zamku za budale, Ako možeš da gledaš - Tvoje životno delo srušeno u prah, I da ponovo prilegneš na posao sa polomljenim alatom;

Ako možeš da sabereš sve što imaš I jednim zamahom staviš sve na kocku, Izgubiš, i ponovo počneš da stičeš I nikad, ni jednom rečju ne pomeneš svoj gubitak; Ako si u stanju da prisiliš svoje srce, živce, žile Da te služe još dugo, iako su te već odavno izdali I da tako istraješ u mestu, kad u tebi nema ničega više Do volje koja im govori: "Istraj!"

Ako možeš da se pomešaš sa gomilom A da sačuvaš svoju čast; Ili da opštiš sa kraljevima i da ostaneš skroman; Ako te najzad niko, Ni prijatelj ni neprijatelj ne može da uvredi; Ako svi ljudi računaju na tebe, ali ne preterano; Ako možeš da ispuniš minut koji ne prašta Sa šezdeset skupocenih sekundi, Tada je ceo svet tvoj i sve što je u njemu, I što je mnogo više, Tada ćeš biti veliki čovek, sine moj.

(preveo Ivo Andrić)

Inače, Kipling je "Ako" posvetio svom sinu Džonu. Od prvog do poslednjeg stiha se obraća upravo sinu i uči ga kako da bude čovek.

Takođe, stihovi iz ove pesme se pojavljuju u filmu "Nemoguća misija", Simsonovima i na ulazu za tenisere u Vimbldonu na centralnom terenu u Londonu.

(Kurir.rs/T.J.)

Bonus video:

01:26

ZA NJEGOVU TEŠKU BOLEST NEMA LEKA, ALI POBEDIO JE SNAGOM SVOG DUHA Mladi pisac izdao knjigu o svojoj borbi i poslao SNAŽNU poruku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track