OVO SU NAJSKUPLJE PESME U DOMAĆIM SERIJAMA: Za svoje hitove traže pravo bogatstvo, a ONI su ispali DŽEKOVI i nisu uzeli ni DINAR!
Foto: Printskrin/Youtube

zanimljivosti

OVO SU NAJSKUPLJE PESME U DOMAĆIM SERIJAMA: Za svoje hitove traže pravo bogatstvo, a ONI su ispali DŽEKOVI i nisu uzeli ni DINAR!

Kultura -

Poslednjih nekoliko domaćih TV serije pravo su osveženje kako zbog svog kvaliteta, tako i zahvaljujući muzici koja ih prati. Najizvođenija pesma bez sumnje je "Pukni zoro" iz serijala "Montevideo", ali zahvaljujući televiziji oživeli su neki jugoslovenski hitovi i obrade iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Posebnu pažnju privukla je naslovna numera iz serije "Azbuka našeg života" Jelene Bajić Jočić.

Azbuka našeg života, Isidora Simijonović
foto: Contrast Studios

"Moja priča to je priča srca mog, moja tužna ljubav stvorila je nju, jedan roman kao mnogi koji rođeni su juče ili biće sutradan...", stihovi su koji od sinoć, kada je počelo emitovanje druge sezone ove serije na Superstar kanalu, odjekuju društvenim mrežama. U pitanju je numera "Priča jedne ljubavi" iz 1962. godine, koju je otpevala čuvena Lola Novaković.

Lola Novaković
foto: Printscreen

Za korišćenje ovog hita vlasnicima prava plaćeno je, kako su nam potvrdili iz "Kontrast studija", oko 4.000 evra. Važno je napomenuti, da ne postoji zakonom precizirana tačna nadoknada za korišćenje prava na numere, već su autor ili njegovi naslednici slobodni da sami odrede cenu.

- Cene za domaće autore kreću se od 500 do 5.000 evra. Neki traže i 20.000, a za strane cifre za hitove Bitlsa ili Majkla Džeksona ti iznosi idu i preko 100.000. Komplikovana je to matematika. Nekad pesmu plaćaš jednom čoveku, a imate slučaj gde prava na honorar imaju više autora - izvođač, aranžer, autor muzike i teksta.U praksi se rade aranžmani nekih pesama, prilagođavaju sadašnjem trenutku i seriji - kaže sagovornik Kurira, kome su autorska praza uža specijalnost.

serija Tajkun
foto: Firefly Production

Ovo nije prvi put da je oživeo stari hit. Pre neku godinu naslovna numera "Kuća izlazećeg sunca" iz prvog dela serije "Tajkun", koja je prvenac Fajerflaj produkcije, u izvođenju Mikija Jevremovića izazvala je veliko interesovanje publike. Zanimljivo je da je pravo na korišćenje njegovog glasa porodica ustupila bez naknade. U seriji smo čuli i hit Lea Marina "Odiseja".

Miki Jevremović, Jelena Jevremović
foto: Dado Đilas, Marina Lopičić

Pravi primer da zaštita autorskih prva dobro funkcioniše jeste slučaj pokojnog Zorana Simjanovića, koji je bio jedan od najplodonosnijih kompozitora na ovom prostoru. On je kreirao muziku za više od 60 filmova, 50 serija, 600 spotova, 300 sati televizijske muzike. Njegovi naslednici i danas dobijaju naknadu za izvođenje tih melodija.

Zoran Simjanović
foto: ATA Images

Savremeni autori, koji su zaslužni za većinu numera u popularnim serijama i filmovima su: Nemanja Mosurović, Aleksandar Ranđelović, Aleksandra Kovač i Roman Goršek.

Kurir.rs

Bonus video:

00:51

NOVE PESME NEMAJU PORUKU, DUŠU, ISTINU Slobodan Betulić Betula: Mnogi iz neznanja upropaste, MUZIKA SE NE MANJA, VEĆ NAROD!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track