BAKA PETRICA JE NASTARIJA SRSPKA SPISATELJICA: Ima 99 godina a na energiji bi joj pozavideli i mladi "Za tili čas je gotova pesma"
Foto: Kristina Kokhanova / Alamy / Alamy / Profimedia

svaka čast!

BAKA PETRICA JE NASTARIJA SRSPKA SPISATELJICA: Ima 99 godina a na energiji bi joj pozavideli i mladi "Za tili čas je gotova pesma"

Kultura -

Književni klub "Kraljevo" objavio je knjigu "Veka ispisnica“ (stihovane poruke o ljudima, događajima, životu...) najstarijoj spisateljici u Srbiji Petrici Bjelici iz Kraljeva koja je aktivna i u 99-oj godini života.

Ova živahna starica napravila je prošle godine izuzetan rekord tako što je za godinu i po dana napisala 3.500 pesama, a pisala je 20 pesama dnevno, pa je za ovo neobično dostignuće u svojoj starosnoj dobi, dobila i priznanje „Iskorak“ Festivala stvaralaštva starijih „Zlatno doba“.

Petrica Bjelica
foto: privatna arhiva, Ustupljene fotografije

- Do sada sam napisala 11.000 pesama. Pišem na različite teme, pišem ono šta osećam toga dana i tako, sve šta mi dođe, a inspiracija sama naiđe. Napišem samo jednu reč i za tili čas pesma je gotova, za nekih dva minuta. Prvi čovek Kraljeva dr Predrag Terzić obećao mi je da će moja knjiga biti objavljena i presrećna sam što je to obećanje ispunjeno - kaže baka Petrica.

Inače, knjigu koju je objavio kraljevački Književni klub spisateljici su u utorak uručili pesnik Miloš Milišić i predsednik Privremenog organa grada Kraljeva dr Predrag Terzić.

(Kurir.rs/J.S.)

Bonus video:

05:25

laza kostic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track