"NAJLEPŠI JE ŽIVOT KRAJ TRI ŽENE" Gordan Kičić otkriva da najviše strepi od kritika ćerki i supruge i ne skriva da je emotivac
Foto: Dragana Udovičić

intervju za kurir uoči premijere serije "Fau (V) efekat"

"NAJLEPŠI JE ŽIVOT KRAJ TRI ŽENE" Gordan Kičić otkriva da najviše strepi od kritika ćerki i supruge i ne skriva da je emotivac

Kultura -

Uzbudljivo, mistično i pomalo komično - ovim rečima glumac i reditelj Gordan Kičić u razgovoru za Kurir opisuje svoju novi seriju "Fau (V) efekat" iza koje stoje produkcijska kuća Firefly i Telekom Srbija.

Za većinu publike najava njene premijere za 10. februar na kanalu Superstar pravo je iznenađenje jer je snimljena tek minulog leta. Ali i autori i akteri dele ovo osećanje jer se sve desilo ekspresno brzo: snimanje, montaža i postprodukcija, pa i sam reditelj ne skriva uzbuđenje što se susret s televizijskom publikom bliži munjevitom brzinom.

Gordan Kičić
foto: Ana Paunković

Ima li treme dok čekate emitovanje?

- Postprodukciju serije završili smo krajem decembra, nisam stigao ni da se okrenem, a biće emitovana. Snimali smo je prošlog leta i iskreno, uzbuđen sam.

Ko vam je dao ulogu, sami sebi kao reditelj ili je možda Đorđe Milosavljević pisao za vas?

- Sam sebi. (smeh)

Da li je drugačije kad igrate u svojoj režiji?

- To sam već radio u "Realnoj priči" i "Mama i tata se igraju rata", pa imam iskustva i nije mi bilo mnogo čudno, ali je ovo prvi put da sam radio seriju koju nisam producirao, nisam je pisao niti kreirao. Pozvan sam da je režiram pa mi je bio izazov da radim materijal koji nisam "rodio". (Smeh) Ali, bilo je i veliko zadovoljstvo jer su Đorđe Milosavljević i Maja Todorović kao scenaristi odradili odličan posao i bio sam uzbuđen da napravimo veliku podelu sa mnogo glumaca i stvorimo veliko pozorište.

Veoma toplo ste govorili o saradnji sa ocem, rediteljem Brankom Kičićem, u "Realnoj priči". Da li je i ovoga puta nadgledao vaš rediteljski rad?

Gordan Kičić, Nina Janković
foto: Aleksandar Letić

- Gledao je neke ruke montaže, kako da ne.

Da objasnimo čitaocima šta znači naziv serije V (fau) efekat?

- Fau ekekat je Brehtov princip primenjiv u njegovim tekstovima i znači faktor otuđenja gde se glumci na neki način malo distanciraju od teksta, imaju otklon i sa strane igraju predstavu bez nekih emotivnih katarza. To se i objašnjava u seriji. V efekat je naša verzija, odnosno princip čoveka koji je pisao sve komade u tom našem izmišljenom pozorištu.

Sve češće su danas triler - misterije. Šta vašu izdvaja?

- Ovakvu seriju nikada nismo imali kod nas. Podseća na dobru Agatu Kristi. Dešava se ubistvo u pozorištu, mnogo ljudi je tu okrivljeno, ustvari potencijalno krivo. Svi se predstavljaju kao jedno, a ispostavlja se da ništa nije onako kako smo zatekli na početku. Veoma je uzbudljivo. Serija se bazira na istrazi koja se dešava u pozorištu. Tu su dva glavna junaka koje igraju Milica Janevski, inspektorka iz policije i Raša Vujović, čobek iz vojne bezbednosti. Pokušavaju da otkriju kako je došlo do te tragedije i da saznaju ko je ubica.

Gordan Kičić
foto: Vladimir Šporčić

Što nećemo znati do samog kraja?

- Tako je. Tu je veliki kvalitet ovog teksta, jer, stalno je neko drugi kriv. Pomalo je sve i duhovito jer su glumci razumeli žanr koji radimo. Ova serija je jedna od posebnijih stvari koju sam imao prilike da pročitam, a i režiram.

Da li je bila ideja da se uvežu kamera i pozorište?

- Nije. Đorđeva glavna ideja je bila da prikaže zatvoreni svet tog pozorišta i odnosa tih likova u njemu koji se polako otkrivaju kao i sve ono što su radili jedni drugima: zavist, ljubomora... Svi su međusobno bili u nekim emotivnim vezama, a povezani su i politika i popularnost...

Je li to neka slika pozorišta danas?

- Naravno da nije! Ovo je izmišljeni svet, čista imaginacija koja se na mali nežan način naslanja na stvarnost. Ali, nema nikakve veze s našim pozorištem (Smeh)

Gordan Kičić
foto: Boško Đorđević

Dobro, a da li danas u vašem pravom pozorištu još živi ona atmosfera kada glumci nisu toliko žurili na druge poslove već su imali vremena da se posle predstave druže u bifeu?

- Ima toga ga ali mnogo manje u odnosu na vreme u kojem sam stasavao u pozorištu. Promenile su se okolnosti, ima mnogo posla, popije se po jedno piće, malo izrazgovara i svi brišu dalje.

Nose li glumci maske ili one često padaju pošto ste krhka bića?

- Osetljivi smo, to je istina. Ja sam emotivac koliko znam i umem, ali to je i sastavni deo našeg posla.

A to što ste veliki profesionalac. Jeste li to stekli ili ste rođeni s tim?

Gordan Kičić
foto: Luka Šarac

- Stekao sam tu osobinu tokom rada. Normalno je da se tako ponašamo svi mi koji stvaramo jer nam je stalo da promovišemo rad koji smo mukotrpno i predano radili. Sve to pravimo zbog publike.

Dok čekamo te nove epizode, šta još radite?

- Spremamo treću sezonu serije "Mama i tata se igraju rata" što počinjemo da snimamo na proleće.

Strepite li od ocena ćerki i supruge kad krene serija?

- Pred njima imam drugu vrstu treme hoće li im se dopasti i šta će misliti o tome.

Kakav je život umetnika kraj tri žene u kući, da li je lepše, lakše...?

-Najlepše!

Vuk Kostić, Gordan Kičić, Mala noćna muzika
foto: Printscreen YouTube

Da li nastavak "Male noćne muzike" ipak neće dobiti sredstva za snimanje?

- U procesu smo pisanja scenarija i izaćićemo opet na nove konkurse. Verujem da će se desiti.

Bonus video:

01:22

Gordan Kičić otvara izložbu u Ateljeu 212

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track