PREMINUO PISAC BOŽIDAR DAMJANOVIĆ BENEDIKT: Ostavio značajan trag u književnosti i doprineo jugoslovenskoj filmskoj industriji
Foto: ustupljene fotografije

PREMINUO PISAC BOŽIDAR DAMJANOVIĆ BENEDIKT: Ostavio značajan trag u književnosti i doprineo jugoslovenskoj filmskoj industriji

Kultura -

Kanadski pisac i filmski reditelj Božidar Damjanović Benedikt preminuo je juče u svom domu u Torontu, potvrdila je njegova supruga Katarina.

"Sa tugom i dubokim žalom obaveštavamo javnost o smrti kanadskog pisca i filmskog reditelja Božidara Damjanovića Benedikta, koji nas je napustio u svom domu u Torontu, Kanada, dana 24.1.2024. Benedikt je preminuo okružen porodicom nakon duže bolesti", navodi se u saopštenju porodice.

Božidar Damjanović Benedikt rođen je 7. aprila 1938. godine u malom hrvatskom mestu Vinici, u pravoslavnoj porodici Save Damjanovića, žandarskog narednika. Sa svojim izuzetnim doprinosom književnosti i filmskoj industriji, Benedikt je postao poznat ne samo u kanadskom, već i u širem međunarodnom kontekstu. Sa ukupno 36 knjiga objavljenih na srpskom, hrvatskom, poljskom, makedonskom, slovenačkom i engleskom jeziku, Benedikt je ostavio značajan trag u književnosti.

Takođe je doprineo jugoslovenskoj, nemačkoj, kanadskoj i holivudskoj filmskoj industriji kao scenarista, reditelj i scenograf. Njegovo obrazovanje, sa završenim master studijama iz filmskog dizajna i doktoratom iz literature i dramskih umetnosti na dva američka univerziteta, svedoči o njegovom dubokom razumevanju umetnosti.

Božidar Damjanović Benedikt
foto: ustupljene fotografije

Božidar Damjanović Benedikt je bio autor brojnih poznatih dela, među kojima se ističu "Paralelni svet", "Trgovci dušama", "Plemić", "Priča o Karmi" i mnoga druga. Njegova dela su ostavila trajan utisak na čitaoce širom sveta. Porodica, prijatelji i ljubitelji umetnosti oproštaju se od Božidara Damjanovića Benedikta s poštovanjem i setom. Njegova baština će živeti kroz njegova dela i sećanja na njega kao istaknutog umetnika i stvaraoca. Informacije o komemoraciji i sahrani biće dostupne naknadno.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:11

Komemoracija Žarku Lauševiću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track