HITLER MU DOŠAO GLAVE: Priča o Čarliju Čaplinu koju do sada niste čuli otkriva drugu stranu medalje i kako mu je život uništen
Foto: Елизавета Рощина

možda niste znali

HITLER MU DOŠAO GLAVE: Priča o Čarliju Čaplinu koju do sada niste čuli otkriva drugu stranu medalje i kako mu je život uništen

Kultura -

U okviru programa Nezavisna scena u Bitef teatru 31. 1. biće izvedena monodrama "Moj rat" koja govori o životu Čarlija Čaplina.

U pitanju je ispitni projekat sedmog semestra koji je nastao kao rezultati rada na temu: "Umjetnik i njegovo djelo". Premijerno je izveden u Narodnom pozorištu Republike Srpske 14. oktobra 2022. godine.

predstava Moj rat
foto: Елизавета Рощина

U pitanju je druga strana priče o životu Čaplina, koja otkriva kako su mu Drugi svetski rat i Hitler uništio život, jer je Makartijev lov na veštice koji je usledio nakon rata u Americi sprečio da nastavi karijeru. Optužili su ga da je komunista.

- Glavni izvor informacija bila mi je Čaplinova Autobiografija i filmovi, posebno knjiga "Veliki diktator". Predstava donosi onu stranu života Čarlija Čaplina o kojoj većina ljudi nema puno informacija, a to je Čaplinov stav protiv nacista i pozicija u toku Drugog svetskog rata. Bio je veoma aktivan što je ostavilo posledice na njegovu kasniju karijeru i privatni život - rekao je mladi glumac iz Teslića Rade Kostić.

predstava Moj rat
foto: Елизавета Рощина

Od svog prvog izvođenja ovaj komad postigao je veliki uspeh u regionu, te je izveden petnaest puta u Bosni i Hercegovini. Predstava je 6. januara premijerno izvedena na engleskom jeziku u Moskvi, a tamo će biti igrana narednih meseci u okviru repertoara Međunarodne engleske pozorišne trupe.

Izvođenje u Beogradu je na srpskom jeziku.

predstava Moj rat
foto: Елизавета Рощина

Siže predstave je koncentrisan oko odnosa Čaplina i Hitlera koji je prikazan preko biblijskog poimanja bratstva. Posebno je zanimljiva činjenica da je Hitler rođen četiri dana posle Čaplina, kao i to da su nosili iste brkove (Čaplin je u svojim performansima uvek imao brkove, dok u ih u privatnom životu nije nosio).

predstava Moj rat
foto: Елизавета Рощина

Podsećamo, britanski komičar, producent i kompozitor Čarls Spenser Čaplin postao je poznat širom sveta kroz alter ego "Skitnice". Jedan je od začetnika razvoja moderne filmske industrije a svojim glumačkim dostignućima obežio je dvadeseti vek.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:55

LAUŠEVIĆ JE URADIO NEŠTO ŠTO MI JE SMETALO, A ZBOG TOGA SAM TO ŠTO JESAM! Jami o tome kako joj je glumac obeležio karijeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track