MAJA GOJKOVIĆ PREDVODILA CENTRALNU DRŽAVNU CEREMONIJU: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta
Foto: Dario Konstantinović

MAJA GOJKOVIĆ PREDVODILA CENTRALNU DRŽAVNU CEREMONIJU: Obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta

Kultura -

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković koja je u svojstvu specijalnog izaslanika predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića danas predvodila centralnu državnu ceremoniju obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, istakla je tom prilikom da ćemo nastaviti da svom snagom, posvećenošću čuvamo od zaborava i negujemo sećanje na sve žrtve holokausta.

Maja Gojković
foto: Dario Konstantinović

Na komemoraciji u organizaciji Vlade Republike Srbije i Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, Gojković je ukazala da nema naroda na svetu koji nije osetio strahote Drugog svetskog rata i da nema nacije koja u svom kolektivnom sećanju ne nosi ožiljke užasa koji su tada gospodarili svetom i koji su odneli desetine miliona života.

„U tom vrtlogu, u vatri nacizma i fašizma koja je tada zapalila svet, srpski narod stradao je zajedno sa Jevrejima i Romima. Mi veoma dobro znamo šta znači biti žrtva genocida i šta znači kad se gasi čitav jedan svet i nestaje u paklu uništenja i mržnje“, istakla je Gojković.

Maja Gojković
foto: Dario Konstantinović

Gojković je rekla da to za nas nisu samo istorijske lekcije, to su naša živa sećanja.

Kako je Gojković rekla, mi istovremeno imamo pravo i na ponos, zato što nikada nismo žmurili na zlo i što smo se sa nepravdom uvek suočavali sa hrabrošću, podnoseći velike žrtve.

"Zbog toga nastavljamo da čuvamo našu slobodu i nezavisnost i svim silama se zalažemo za mir", rekla je Gojković.

Maja Gojković
foto: Dario Konstantinović

Gojković je rekla da se danas čitav svet suočava sa izazovima i teškoćama i izrazila nadu da se krize koje se prepliću neće širiti u nedogled, ali da ne smemo da se prepustimo pukom nadanju.

„Moramo stalno podsećati i pozivati na dužnost zalaganja za mir i humanost. U suočavanju sa neizvesnošću koja obuzima i preti da proguta naš svet, ove vrednosti nisu samo prazne reči, već putokazi za čuvanje ljudskosti“, pojasnila je Gojković.

Maja Gojković
foto: Dario Konstantinović

Gojković je rekla da se zato nikad nećemo umoriti od ponavljanja da za holokaust, rasizam, genocid, mržnju i prezir prema drugom čoveku nema mesta među slobodnim narodima i ljudima koji žive dostojanstveno.

„Zato ćemo nastaviti da svom snagom, posvećenošću i najbolje što umemo, čuvamo od zaborava i negujemo sećanje na sve žrtve holokausta i da se u punoj meri zalažemo za istorijsku pravdu“, naglasila je Maja Gojković.

Maja Gojković
foto: Dario Konstantinović

Podsećajući da je Srbija među prvim zemljama na svetu usvojila zakon o povraćaju imovine žrtvama holokausta bez pravnih naslednika, Gojković je naglasila i da Srbija uporno obnavlja memorijale, kao što je Centralna kula Starog sajmišta i mnogi drugi i neumorno prenosi znanje svima koji hoće da čuju o stradanju Jevreja, Roma i Srba na bezbrojnim užasnim stratištima.

„Glasno i otvoreno govorimo i posvećeno sarađujemo u okviru Uneska, Međunarodne alijanse za sećanje na holokaust i svim drugim organizacijama koje rade na negovanju sećanja na stradanje, koje čuvaju istoriju od prekrajanja i jačaju poverenje i čovečnost. Kad je bilo važno, naša država je bila u Pragu, Terezinu, svuda gde je sećanje sveta podsticano da čuva stradanje od zaborava", rekla je Gojković.

Maja Gojković
foto: Dario Konstantinović

Ona je napomenula da smo pre tri dana potpisala Sporazum o obnavljanju izložbe u Bloku 17 u Aušvicu i istakla da nastavljamo da požrtvovano radimo i borimo se da se zlo genocida ne ponovi.

„Jedna od najvažnijih istorijskih lekcija holokausta je da moramo stalno i marljivo raditi na jačanju svesti o humanitetu i univerzalnim vrednostima i suprotstavljati se ekstremizmu i mržnji gde god se oni pojave, čim se pojave. Neophodno je da se zaboravu i zlu suprotstavimo zajedno i odlučno“, zaključila je Gojković.

Maja Gojković
foto: Dario Konstantinović

Odavanju počasti prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Grada Beograda, Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejske opštine Beograd, Jevrejske opštine Zemun, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Memorijalnog centra ,,Staro sajmište”, Muzeja žrtava genocida, udruženja građanja i udruženja za negovanje tradicija, kao i članovi diplomatskog kora.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:54

POLJOPRIVREDNICIMA 100 MILIONA EVRA I NAREDNE GODINE! Ministarka Jelena Tanasković najavila povećanje cene otkupa u 2024. godini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track