KRALJEVČANI SE OPROSTILI OD GORANA PETROVIĆA: Sava je bio princ Rastko Nemanjić u Srbiji, a Goran je bio princ SRPSKE KNJIŽEVNOSTI
Foto: BETA/Amir Hamzagić

KRALJEVČANI SE OPROSTILI OD GORANA PETROVIĆA: Sava je bio princ Rastko Nemanjić u Srbiji, a Goran je bio princ SRPSKE KNJIŽEVNOSTI

Kultura -

Poštovaoci dela nedavno preminulog pisca i akademika Gorana Petrovića oprostili su se danas u Narodnoj biblioteci "Stefan Prvovenčani" u Kraljevu sećanjem na ovog velikog čoveka.

- Sve što čovek u ovakvim prilikama može da kaže, nažalost, svodi se na floskule i one kolokvijalne ukrase, ali Goran Petrović je zbilja neko ko je suštinski i dubinski obeležio i srpsku kulturu, srpsku književnost, ali i živote i književni razvoj svih nas koji smo ga poznavali i imali prilike i sreće da se sa njim družimo, razgovaramo i radimo, kazao je pisac Dejan Aleksić.

Dejan Aleksić
foto: Goran Srdanov

On je istakao da je Petrović u kraljevačkoj biblioteci proveo deceniju i po, čime je ostavio neizbrisiv trag.

- To je nešto čime ova ustanova treba da se ponosi, jer je on bio njen simbol, kao što je bio i svetionik naše književnosti. Bez njega je savremeni stvaralački trenutak u nas nezamisliv, naveo je Aleksić.

Pesnik Miloš Milišić rekao je ovom prilikom da ima neke simbolike što je Goran Petrović preminuo pred Savindan.

- Sava je bio princ Rastko Nemanjić u Srbiji, a Goran je bio princ srpske književnosti. Tužna je srpska književnost bez budućih Goranovih knjiga i ožalošćen je srpski jezik bez izgovorenih Goranovih reči, kazao je Milišić.

Goran Petrović
foto: BETA/Amir Hamzagić

Prema rečima dr Predraga Terzića, gradonačelnika Kraljeva, Goran je otišao suviše mlad, napisavši značajna dela, ali mogao je još mnogo njih da napiše.

- Izgubili smo čoveka koji je bio ponos našeg grada, a Kraljevo je izgubilo jednog od svojih napoznatijih stanovnika. Ostaje nam da čuvamo sećanje na Gorana Petrovića, a kulturnoj instituciji u kojoj je radio da jednu od manifestacija nazove njegovim imenom, rekao je dr Terzić.

Goran Petrović (Kraljevo, 1. jul 1961 - Beograd, 26. januar 2024.) bio je jedan od najznačajnijih i najčitanijih srpskih pisaca mlađe generacije, redovni član SANU. Studirao je jugoslovensku i srpsku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Svoj radni vek počeo je kao bibliotekar u ogranku kraljevačke biblioteke u Žiči kod Kraljeva. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa "Povelja", kao i glavni i odgovorni urednik Izdavačke delatnosti NB "Stefan Provenčani" u Kraljevu.

Kurir.rs J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track