SVI SE PITAJU ŠTA JE "V (FAU) EFEKAT" Misterija ubistva u pozorištu je tema NOVE HIT SERIJE, a evo šta se krije iza naziva
Foto: Firefly Production

SIMBOLIKA

SVI SE PITAJU ŠTA JE "V (FAU) EFEKAT" Misterija ubistva u pozorištu je tema NOVE HIT SERIJE, a evo šta se krije iza naziva

Kultura -

Nova serija "V (fau) efekat", iza koje stoje produkcijska kuća Firefly i Telekom Srbija, stigla je na kanal Superstar TV! Njeni autori i akteri uzbuđeni su jednako kao i publika koja s nestrpljenjem očekuje da vidi ovu triler-misteriju sa napetom radnjom koja na trenutke donosi i komične elemente.

Gordan Kičić
foto: Miša Obradović

Iako je poređenje sa ekranizacijama Agate Kristi dodatni motiv da se serija pogleda, mnogima je nejasno šta zapravo znači fraza u nazivu serije. U intervjuu za Kurir, njen reditelj i glumac Gordan Kičić je objasnio:

- Fau ekekat je Brehtov princip primenjiv u njegovim tekstovima i znači faktor otuđenja gde se glumci na neki način malo distanciraju od teksta, imaju otklon i sa strane igraju predstavu bez nekih emotivnih katarza. To se i objašnjava u seriji. V efekat je naša verzija, odnosno princip čoveka koji je pisao sve komade u tom našem izmišljenom pozorištu - istakao je Kičić i otkrio da je ovoga puta sam sebi dao ulogu.

Gordan Kičić
foto: Firefly Production

Inače, nije prvi put da Kičić režira.

- To sam već radio u "Realnoj priči" i "Mama i tata se igraju rata", pa imam iskustva i nije mi bilo mnogo čudno, ali je ovo prvi put da sam radio seriju koju nisam producirao, nisam je pisao niti kreirao. Pozvan sam da je režiram pa mi je bio izazov da radim materijal koji nisam "rodio". (Smeh) Ali, bilo je i veliko zadovoljstvo jer su Đorđe Milosavljević i Maja Todorović kao scenaristi odradili odličan posao i bio sam uzbuđen da napravimo veliku podelu sa mnogo glumaca i stvorimo veliko pozorište - opisao je Gordan i na pitanje da li je i ovoga puta u poslu konsultovao oca, reditelja Branka Kičića, dodao:

- Gledao je neke ruke montaže, kako da ne. Činjenicu da se kod nas u poslednje vreme najčešće snimaju trileri, Gordan je potkrepio opisom šta "V (fau) efekat izdvaja od drugih.

- Ovakvu seriju nikada nismo imali kod nas. Podseća na dobru Agatu Kristi. Dešava se ubistvo u pozorištu, mnogo ljudi je tu okrivljeno, u stvari potencijalno krivo. Svi se predstavljaju kao jedno, a ispostavlja se da ništa nije onako kako smo zatekli na početku. Veoma je uzbudljivo. Serija se bazira na istrazi koja se dešava u pozorištu. Tu su dva glavna junaka koje igraju Milica Janevski, inspektorka iz policije i Raša Vujović, čobek iz vojne bezbednosti. Pokušavaju da otkriju kako je došlo do te tragedije i da saznaju ko je ubica.

Gordan Kičić
foto: Miša Obradović

To ipak nećemo znati do kraja.

- Tako je. Tu je veliki kvalitet ovog teksta, jer, stalno je neko drugi kriv. Pomalo je sve i duhovito jer su glumci razumeli žanr koji radimo. Ova serija je jedna od posebnijih stvari koju sam imao prilike da pročitam, a i režiram. Đorđeva glavna ideja je bila da prikaže zatvoreni svet tog pozorišta i odnosa tih likova u njemu koji se polako otkrivaju kao i sve ono što su radili jedni drugima: zavist, ljubomora... Svi su međusobno bili u nekim emotivnim vezama, a povezani su i politika i popularnost...

O tome da li je serija slika pravog pozorišta danas, Kičić je zaključio:

- Naravno da nije! Ovo je izmišljeni svet, čista imaginacija koja se na mali nežan način naslanja na stvarnost. Ali, nema nikakve veze s našim pozorištem (Smeh).

Bonus video:

05:42

BIKOVIĆ JE IZBAČEN IZ SERIJE IZ OVA DVA RAZLOGA! Glumac iz Njujorka: Čudi me da je uopšte i dobio ulogu u takvom projektu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track