"GLOGI, OD KADA SAM ČUO ZA TVOJU BOLJKU..." Lauševićevo pismo Glogovcu danas naročito boli: Kao da je znao da ih čeka ISTA SUDBINA
Foto: Dragana Udovičić, Aleksandar Jovanović Cile

PREMINULI OD ISTE BOLESTI

"GLOGI, OD KADA SAM ČUO ZA TVOJU BOLJKU..." Lauševićevo pismo Glogovcu danas naročito boli: Kao da je znao da ih čeka ISTA SUDBINA

Kultura -

Nebojša Glogovac i Žarko Laušević su imali dosta zajedničkih stvari. Nažalost, namestilo se i da je dvojicu velikana našeg glumišta zadesila ista sudbina.

Naša filmska umetnost ostala je bez Nebojše Glogovca 9. februara 2018. godine, kada nas je ovaj velikan napustio posle kratke borbe sa rakom pluća.

Njegov veliki prijatelj i kolega, Žarko Laušević, usled iste bolesti preminuo je u novembru 2023. godine.

Žarko Laušević
foto: ATAImages

Žarko i Nebojša imaju više zajedničkih stvari. Obojica su svrstavani među najbolje glumce koje je iznedrila domaća scena, obojica su, pričalo se, bili stratsveni ljubitelji duvana, obojica su krili od javnosti da su bolesni i obojica su preminuli od posledica iste bolesti.

Laušević je neposredno nakon smrti Nebojše Glogovca napisao potresno oproštojano pismo kolegi, koje prenosimo u celosti:

Nebojša Glogovac
foto: Nenad Petrović

"Sreda, 11. februar 2018.

Dragi Glogi, čitam tvoju poruku od pre neki dan: “Znam da će biti dobro. Pričaćemo... Samo malo da prođe ovo ludilo... Što kažu, Srbi pamte do četvrtka, tako da se čujemo za vikend, a do tada, evo ti par viceva”. Jesenas smo, čekajući prevoz na aerodromu u Bostonu, pravili planove da nešto radimo zajedno. Rekao si: "radićemo sigurno ili ovde ili tamo”.

Onda ti je stigla poruka i poskočio si kao malo dete: “Dobio sam nagradu u Londonu!” Bila je to nagrada za najboljeg glumca prestižnog evropskog festivala. Svi smo, poneti tim osećajem velikog ponosa, odigrali poslednje izvođenje "Hadersfilda". I te noći sam te, kao i na celoj kanadsko-američkoj turneji, gledao na sceni, sa strane, nem od sreće što prisustvujem jednom čudesnom predavanju i davanju sebe glumi kakvo nikada ranije nisam video.

Nebojša Glogovac
foto: ATA Images

Moja najstarija ćerka je godinama imala svog omiljenog i najboljeg glumca. Onda mi je jednog dana bojažljivo izjavila: “Tata, ti više nisi moj najbolji glumac!”. Ah, ko je taj što je čedu mome pomutio razum? - promucah nekog patetičnog Šekspira iz sećanja... Nebojša Glogovac, skrušeno mi priznade. Zagrlih je. “Pa, on je i za mene najbolji glumac", priznah i ja njoj.

Laknulo joj je. I zbog tebe je otputovala iz Čikaga s nama u Boston da ponovo odgleda predstavu. Glogi, od kada sam čuo za tvoju boljku, krenuo sam nešto da pišem za nas. Pa da odigramo... ili ovde ili tamo. I čekam da se čujemo... za vikend. Tvoj Žarko.

(Kurir.rs/ Glossy/ L. S)

Bonus video:

03:53

OVAKO JE ŽARKO LAUŠEVIĆ ISPRAĆEN OD STRANE KOLEGA NA VEČNI POČINAK! Glumci nosili bele i crvene ruže zbog njegove uloge Petra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track