IZLOŽBE ŠIROM SRBIJE ZA DAN DRŽAVNOSTI: Muzeji i galerije od Subotice do Leskovca organizuju bogat BRESPLATNI KULTURNI program
Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

IZLOŽBE ŠIROM SRBIJE ZA DAN DRŽAVNOSTI: Muzeji i galerije od Subotice do Leskovca organizuju bogat BRESPLATNI KULTURNI program

Kultura -

U susret Danu državnosti, koji se obeležava 15. i 16. februara, pripremljen je bogat kulturni program širom zemlje, od čega će brojni sadržaji biti besplatni.

Beograd

Danas će u Beogradu biti otvorene tri izložbe, kojima će prisustvovati ministri Siniša Mali i Maja Gojković.

izložba Lada, izložba
foto: promo

Muzej savremene umetnosti otvoriće svoja vrata posetiocima s novom izložbom "Nadežda Petrović - Boje života", dok će u Narodnom muzeju biti otvorena izložba "Lada - 120 proleća", a tokom praznika ulaz će biti besplatan.

Muzej Jugoslavije predstaviće novu akviziciju - turen kralja Petra II Karađorđevića, predmet koji je koristio i Luj XIV (ulaz je besplatan), a Državni arhiv Srbije otvoriće vrata posetiocima s postavkom "Ustavi Kneževine Srbije i Kraljevine Srbije".

Konak knjeginje Ljubice
Konak knjeginje Ljubicefoto: Kurir TV

U Konaku kneginje Ljubice, s početkom u 17 časova, biće izvedena monodrama "Na kafi kod kneginje Ljubice".

Istorijski arhiv Srbije predstaviće svoju novu postavku "Slike života - fotografije Alberta Kana: Priština, Prizren, Lipljan i Gračanica 1913. godine".

Novi Sad

U Srpskoj Atini, u Galeriji Matice srpske, danas će biti otvorena izložba "Pomorišac - Vasa Pomorišac", dok će u Kulturnom centru Vojvodine "Miloš Crnjanski" biti održana tribina "Susret sa istorijom - kada prošlost progovori: Diana Budisavljević" u organizaciji Muzeja žrtava genocida.

Vojvodina

delo Save Šumanovića
delo Save Šumanovićafoto: Beta

Ispred gradske kuće u Subotici biće otvorena izložba "Vladarske zadužbine Nemanjića", a u Spomen-kući Save Šumanovića u Šidu danas se otvara izložba "Sava Šumanović - Kod kuće za praznik".

Jug

Poseban kulturni program održaće se na jugu Srbije, u sklopu kog će u Domu Vojske Srbije u Nišu danas biti otvorena izložba "Srbija kroz vreme - 220 godina državnosti".

U Narodnom muzeju Toplica u Prokuplju otvara se izložba "Ratnici gvozdenog puka", koja govori o učesnicima u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu, dok će Narodni muzej Leskovac danas otvoriti vrata posetiocima s novom izložbom "Odlikovanja i ordenja".

Centralna i Istočna Srbija

Narodni muzej Zaječara danas će otvoriti izložbu "Kako pamtimo vladare?", na kojoj će biti izloženi portreti vladara, kao i prikazi istorijskih događaja, dok će Narodni muzej u Kraljevu otvoriti izložbu "Femina balcanica", koja govori o ženstvenosti i ulogama žene.

(Kurir.rs/I.M.)

Bonus video:

00:24

Slika Paje Jovanovića stigla kući

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track