OVE FILMOVE OBAVEZNO POGLEDAJTE: Jugoslav Pantelić izdvaja sedam ostvarenja koja će biti EKSKLUZIVNO NA FESTU
Foto: Promo

ne propustite

OVE FILMOVE OBAVEZNO POGLEDAJTE: Jugoslav Pantelić izdvaja sedam ostvarenja koja će biti EKSKLUZIVNO NA FESTU

Kultura -

U bioskopskim salama širom Beograda na FEST-u će biti prikazano 108 filmova, od čega će 17 biti u takmičarskoj selekciji. Poslednjih deset godina selektor i umetnički direktor Festa je Jugoslav Pantelić, koji je najavio i posebnu celinu "Fest fokus", posvećenu deci i mladima koji se suočavaju s nekom vrstom nasilja.

Fest
foto: Promo

- Želim da verujem da gledanje filmova sa ovakvom tematikom može preventivno i edukativno da utiče na konzumente. Kad se upoznamo s tuđim iskustvom, kroz film koji sublimira sve ostale umetnosti, postoji mogućnost da prepoznamo atipično ponašanje deteta, koje ne kaže uvek šta ga sve tišti - rekao je Pantelić na konferenciji za medije.

Polovina filmova koji će biti prikazani na šest lokacija u Beogradu, u sklopu različitih programskih celina, čine nedistributerski naslovi, koje je sam festival otkupio za prikazivanje.

Jugoslav Pantelić
foto: Promo

- Na Festu će biti prikazani i filmovi koji su otkupljeni upravo za festivalske potrebe i neće se prikazivati kasnije u bioskopu. Znači da imate ekskluzivnu priliku da pogledate odabrane naslove. Nadam se da će distributeri otkriti neke naslove i otkupiti prava za prikazivanje. Festivali i postoje, između ostalog, zbog toga - rekao je Pantelić i preporučio čitaocima Kurira koje filmove da ne zaobiđu.

PREPORUKA

"Moja mala noćna tajna"

Ovaj film ruske rediteljke Natalije Meščaninove biće prikazan u okviru programske celine "Fest fokus" 24. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 25. februara u Domu omladine i 26. februara u MTS dvorani.

"Nestali vojnik"

Ova drama Danija Rozenberga uvrštena je u takmičarski program 52. Festa, a prikazaće se 29. februara u Dvorani Kulturnog centra, 1. marta u MTS dvorani, 2. marta u Muzeju jugoslovenske kinoteke i 3. marta u Domu omladine Beograda.

"Razbiti led"

Kineska drama Entona Čena takođe je u trci za glavnu nagradu. Na repertoaru je 2. marta u Dvorani Kulturnog centra Beograda i 3. marta u Jugoslovenskoj kinoteci.

"Sidonija u Japanu"

Ostvarenje Elis Žire biće prikazano u okviru programa "Snoliki film", 24. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda i 27. februara u Jugoslovenskoj kinoteci.

"Stela. Jedan život"

Ostvarenje Kilijana Ridofa biće prikazano u okviru glavnog takmičarskog programa, a na repertoaru je 24. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 25. februara u MTS dvorani i 26. februara u Jugoslovenskoj kinoteci.

"Pucali su na pijanistu"

U okviru programa "Fest anima" biće prikazano ovo ostvarenje Fernanda Truebe i Havijera Mariskala i to 24. februara u Domu omladine Beograda, 25. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda, 27. februara u Jugoslovenskoj kinoteci i 1. marta u Sinepleks bioskopu u "Galeriji".

"Gospodar"

Triler Jurija Bikova, biće prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa u pet termina: 28. i 29. februara u MTS dvorani, 1. marta u Jugoslovenskoj kinoteci, dok će u Sinepleks bioskopima biti na repertoaru 29. februara i 1. marta.

Bonus video:

00:20

Otvaranje fest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track