PREMIJERA PREDSTAVE "BOSONOGI U PARKU": Prvi put pred vranjskom publikom romatična komedija najizvođenijeg brodvejskog pisca
Foto: Kurir/T.S.

PREMIJERA PREDSTAVE "BOSONOGI U PARKU": Prvi put pred vranjskom publikom romatična komedija najizvođenijeg brodvejskog pisca

Kultura -

Premijera predstave "Bosonogi u parku", po tekstu Nila Sajmona u režiji Ksenije Krnajski i izvođenju ansambla Pozorišta "Bora Stanković" zakazana je za ponedeljak u 20 sati.

Priča o mladom bračnom paru koji se useljava u svoj prvi zajednički dom i za samo nekoliko dana prođe rolerkoster čitavog jednog braka. Granice lične slobode se u ovom komadu ispituju u odnosu prema ljubavnom partneru, očekivanju roditelja, društvenim stereotipima koje nameće društvo 60-tih godina 20. veka...., navodi u beleškama rediteljka Ksenija Krnajski.

Vranje
foto: Kurir/T.S.

Dramske i operske predstave režirala je u Srpskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Ateljeu 212, Bitef teatru, Zvezdara teatru, Malom pozorištu Duško Radović. Dobitnica je nagrade Joakim Vujić za najbolju režiju 2019., Nagrade za najbolju režiju na Internacionalnom festivalu FESTIĆ 2007., Narade publike za najbolju opersku predstavu na Armel festivalu u Budimpešti 2016. godine.

Ovo je njena prva saradnja sa vranjskim ansamblom.

Direktor gradskog teatra Nenad Jović rekao je na konferenciji za novinare da su profesionalno vranjsko Pozorište i rediteljka Ksenija Krnajski još pre dve godine dogovorili saradnju na ovoj predstavi, zato što nedostaje pozorišnom repertoaru, istakavši da su pored festivala najlepša stvar u pozorištu premijere. "Nadam se da će ova predstava sa ovim glumcima naći put do srca naše publike i dugo živeti na našem repertoaru", rekao je Jović.

Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Ksenija i ja smo se odlučili za predstavu "Bosonogi u parku" zato što je to komad koji nismo imali na repertoaru desetak godina, jedna romantična topla komedija. Mislim da će biti jedno lepo repertoarsko osveženje za naše pozorište i da će publika uživati gledajući ovu predstavu", naglasio je Bojan Jovanović, umetnički rukovodilac pozorišta.

Rediteljka Ksenija Krnajski kaže da je bilo zadovoljstvo raditi na nečemu što je duhovito. "Kad nađete neki komad koji vam se sviđa, a onda imate i sa kim da ga radite odnosno imate podelu za njega u tom pozorištu i ne radite nešto na silu to je onda nekako ljudski velika nagrada. Ono što mi je još nekako važno da kažem da je ovo jedan ozbiljan američki pisac, najizvođeniji pisac brodvejski pisac po celom svetu strašno mnogo igran, i za jako mnogo filmova radio scenario, dobitnik brojnih nagrada, Zlatni globus i ne znam koliko nominacija za Oskara imao, Pulicerovu nagradu za književnost. Sa jednom lakoćom određenim šarmom i duhovitošću bavili se nečim što nije "tek tako", napominje rediteljka. Glumac vranjskog Pozorišta Marko Petričević smatra da je dobro što je ovaj komad postavljen u XXI veku." Iz prostog razloga što se bavimo bračnim problemima na jedan vrlo sladak način i to u vreme kada danas više nego ikad brakovi pucaju. Svadba traje duže negoli sam brak i drago mi je što ćemo ovim komadom pokazati da se za brak i ljubav treba boriti čak iako postoje neke razmirice".

Vranje
foto: Kurir/T.S.

Glumica Jelena Filipović Antić je u ulozi Kori. "Stvarno je bilo zadovoljstvo raditi sa Ksenijom i nije fraza. Ovo je zapravo nekako ženski autorski tim. Iznenadila sam se koliko je zapravo energije i koncentracije bilo potrebno i snage čak iako nije neka teška psihološka drama", kazala je Jelena.

"Kad sam pročitao tekst i kad sam dobio ulogu odmah sam znao zašto ja igram tu ulogu, "najekscentričnijeg lika" u komadu. Zahvaljujem se rediteljki što nam je omogućila da na neki drugačiji žanrovski način pokažemo nešto što najbolje znamo da radimo. Navikli smo da igramo neke drugačije žanrove ovo je nešto drugačije", kaže glumac Nenad Nedeljković koji je četiri decenije prisutan u pozorišnom životu Vranja.

Glumica Tamara Stošić napomenula je da su glumci imali kreativnu slobodu u radu na predstavi. "Pitanje je za svaku glumicu šta je njoj izazovnije da li da igra taštu ili majku, ili jedno i drugo. Sa zadovoljstvom sam prihvatila da igram i jedno i drugo i majku i taštu, da li sam tipična, ili atipična ja sad ne bi da otkrivam to morate da pogledate. Lepo smo radili zato što smo istraživali, pre svega imali smo kreativnu slobodu. Ksenija je jedna po mom nekom iskustvu od retkih reditelja koja ti daje tu vrstu mogućnosti, ali mi je zadovoljstvo pre svega zbog toga što je jako lepo doći u te godine kad možete da igrate takve uloge", naglasila je glumica Tamara Stošić.

"Meni je ovo bio najlakši proces do sada. Ksenija mi je dala ulogu koju ja toliko priželjkujem ", kratak je bio glumac Marko Nikolić. Autorski tim čine kostimografkinja Milica Grbić Komazec, zadužena za "luksuzni holivudski dizajn", scenografija Nađa Vukorep, dizajn svetla Radomir Stamenković , scenski govor profesor Đorđe Marković, Miroslav Ilić, majstor scene sa svojom ekipom.

T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track