PREDSTAVA ZA DECU ZMAJOVINI PRANGOLOZI PREMIJERNO U GRAČANICI: Glavni junaci su poznati i čuveni likovi omiljenih pesama
Foto: Narodno pozorište Priština

uspeh

PREDSTAVA ZA DECU ZMAJOVINI PRANGOLOZI PREMIJERNO U GRAČANICI: Glavni junaci su poznati i čuveni likovi omiljenih pesama

Kultura -

Predstava za decu "Zmajovini prangolozi" po tekstu Ivane Dimić, a u režiji Igora Damnjanovića, premijerno je izvedena na matičnoj sceni u Gračanici.

predstava Zmajovini prangolozi
foto: Narodno pozorište Priština

Predstava je nastala kao rezultat saradnje Narodnog pozorišta u Prištini (sa privremenim sedištem u Gračanici), Fakulteta umetnosti u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) i Doma kulture u Gračanici.

- Ovo je priča o problematičnom dečaku Pura Moci, o njegovim iskušenjima i stradanjima, o sukobima sa strogim učiteljem Rajicom, kome je omiljena pedagoška prečica batina, o njegovom pomoćniku, famulusu Marinku i celom razredu koji sačinjavaju Ludi Tola, Lenji Gaša, Laza materina maza, Seka Pela i Nespremna Ana. U dramskoj radnji učestvuje i sam Čika Jova Zmaj kao školski doktor koji se ne pojavljuje, ali ispisuje pesmicu o svakom detetu iz razreda. I te, originalne pesme Jovana Jovanovića Zmaja pojavljuju se u drami kao songovi. Radnja se odvija u davna vremena kad batina još nije izašla iz raja, a dečji snovi i njihove muke su iste kao što su i danas - istakla je Ivana Dimić.

predstava Zmajovini prangolozi
foto: Narodno pozorište Priština

Inače, "Pangaloz" je reč grčkog porekla koju koristi J.J. Zmaj u pesmi o "Pura Moci" i znači: skitnica, mangup, osoba rđavog ponašanja, delikvent.

- Ovim predivnim delom Ivane Dimić pokušaćemo da školarcima predočimo vreme u kom su batine, kao vaspitna mera, bile svakodnevnica u školama, sve do ukidanja te mere ukazom iz 1873. godine. Naši junaci su poznati i čuveni likovi Zmajovinih pesama i kroz ovaj komad, bez obzira na batine koje svakodnevno trpe, prolaze one najlepše delove dečijeg odrastanja među kojima su i prve ljubavi - rekao je reditelj Igor Damnjanović.

predstava Zmajovini prangolozi
foto: Narodno pozorište Priština

Za scenski govor bila je zadužena Andrijana Videnović, za koreografiju Nebojša Gromilić, scenski pokret je rešio Miodrag Krčmarik, muziku je uradio Novak Ašković, kostim i scenografiju Dragana Breza i Dušan Stanković. U predstavi igraju: Nikola Stanković, Miloš Mitrović, Slaviša Ćuković, Teodora Stojanović, Nikola Marković, Nikolija Tričković, Filip Paprić i Vuk Simović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track