NOVA IZLOŽBA CILETA MARINKOVIĆA ZA DAN ŽENA: U Salonu Muzeja grada Beograda ovaj umetnik predstaviće svoje PUTNICE
Foto: Promo

ne propustite

NOVA IZLOŽBA CILETA MARINKOVIĆA ZA DAN ŽENA: U Salonu Muzeja grada Beograda ovaj umetnik predstaviće svoje PUTNICE

Kultura -

Salon Muzeja grada Beograda otvoriće 8. marta svoja vrata publici i predstaviti novu postavku Milana Cileta Marinkovića "Putnice". Ova izložba obuhvata seriju najnovijih radova slikara, za koga se kaže da je bard domaće umetnosti, a koja do sada nisu izlagana.

Cile Marinković
foto: Vladimir Šporčić

Na platnima će posetioci imati priliku da vide šarenoliku plejadu najrazličitijih likova, ljude koje umetnik sreće na putovanjima, u gradovima u kojima boravi, u prevozu, na ulici, u kafani ili prolazu. Za izložbu, koja će biti otvorena do kraja marta, odabrani su radovi koji predstavljaju uglavnom ženske pojedinačne ili grupne portrete.

Cile Marinković
foto: Promo

One svojim prkosnim, neobičnim stavovima, u ekscentričnoj odeći i sa čudnim frizurama predstavljaju svojevrstan omaž savremenom društvu i čoveku u njemu. Ostvarenja na izložbi "Putnice" pokazuju svu snagu ekspresivnog naboja autora, po kome je prepoznatljiv i kome je veran od svojih slikarskih početaka, pre više od pedeset godina.

Još od tada postoji intenzivno interesovanje za ženu i ženski lik na platnu. Današnje Ciletove putnice su predstavljene u urbanom okruženju, kao galerija zanimljivih likova sa svojim sudbinama, traumama, radostima, željama, snovima i nadanjima.

Cile Marinković
foto: Promo

Drugi deo izložbe, postavljen na donjem nivou Salona Muzeja grada Beograda, obuhvata crteže, akvarele, pastele i radove na papiru manjih dimenzija koji predstavljaju seriju likova, portreta, grupnih portreta, aktova, rađeni u širokom rasponu od kraja 20. veka i u prvim decenijama 21. veka. Porodično druženje u Ateljeu

Karadjordjevići, Filip Karađorđević, Danica Marinković, Stefan Karađorđević
foto: Dusko Despotovic

Cile Marinković svoju magiju stvara u ateljeu, gde provodi dosta vremena, a kako je ranije istakao, omiljeni gost mu je unuk princ Stefan Karađorđević. Kako je ranije otkrio, njih dvojica neretko zajedno slikaju, a unuku je obezbedio mali štafelaj s posebnim četkicama. Jednu od prethodnih postavki "Direktno iz ateljea" posvetio je upravo mladom princu Stefanu Karađorđeviću.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track