MUDROG GORŠTAKA S PEŠTERA NISU UBILI NEMCI, VEĆ NJEGOV ČIST OBRAZ: Na 71. Martovskom festivalu Pejaković debituje kao reditelj
Foto: Ustupljene fotografije

Lepo

MUDROG GORŠTAKA S PEŠTERA NISU UBILI NEMCI, VEĆ NJEGOV ČIST OBRAZ: Na 71. Martovskom festivalu Pejaković debituje kao reditelj

Kultura -

Dokumentarni film "Hako", rediteljski debi jednog od najznačajnijih filmskih glumaca bivše Jugoslavije Josipa Pejakovića, biće prikazan u zvaničnom programu 71. Martovskog festivala u Beogradu.

Na najstarijem regionalnom filmskom festivalu na svetu ove godine, u znaku priče o malim ljudima, 29. marta u Domu omladine u Beogradu publika će videti film koji govori o gorštaku s Peštera Haku Duljeviću, čoveku koji je ponikao u jednom osebujnom podneblju punom nepoznanica i izazova. Kroz vizuru jedne požutele fotografije naviru sećanja i oblikuje se naracija unuka glavnog junaka, koji nosi ime svog dede.

fim Hako, Josip Pejaković
foto: Ustupljene fotografije

Kao da kleše svaku reč, on dočarava i nijansira vrednosti i ljudskost svoga pretka, koja je danas u manjku, sočnim rečnikom svedoči o važnosti ljudske komunikacije, koja je iznad svake verske, nacionalne i geografske određenosti. Film svedoči o međusobnom poštovanju Pešteraca bez obzira na veru i naciju, osobinu koja ima univerzalne vrednosti i koja je važna u svim vremenima i bilo gde na svetu.

Unuk Hako nastavlja tradiciju rodnog kraja, tradiciju svog dede, mudrog gorštaka s Peštera u Sandžaku, koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije po cenu sopstvenog stradanja. Nisu ga ubili Nemci, njega je ubilo to što je imao čist obraz, a nekima je to smetalo.

Svetska premijera dokumentarnog filma "Hako", u sklopu Martovskog festivala, potvrda je suštinskih vrednosti i poruka koje film nosi u sebi, u negovanju i odbrani univerzalnih ljudskih vrednosti.

fim Hako
foto: Ustupljene fotografije

Inače, Martovski festival održava se od 26. do 30. marta i već sedam decenija je tradicionalno mesto susreta filmskih autora iz celog sveta i promocije dokumentarnog, animiranog i kratkometražnog filma. Producent filma "Hako" je bosanskohercegovački filmski radnik Almir Šahinović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track