EMIRU KUSTURICI NAGRADA BORISAV STANKOVIĆ ZA 2023. GODINU: Ovogodišnja 58. Borina nedelja počinje 24. marta u Vranju
Foto: Kurir/T.S.

uskoro

EMIRU KUSTURICI NAGRADA BORISAV STANKOVIĆ ZA 2023. GODINU: Ovogodišnja 58. Borina nedelja počinje 24. marta u Vranju

Kultura -

Žiri Borine nedelje, u sastavu prof. dr Slađana Jaćimović, Aleksandar Laković i prof. dr Milo Lompar (predsednik) odlučio je da nagradu Borisav Stanković za 2023. godinu dodeli Emiru Kusturici.

Žiri Borine nedelje je prema rečima urednika Književne zajednice Miroslava Cere Mihailovića odluku doneo 14. marta u Beogradu.

Borina nedelja
foto: Kurir/T.S.

OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA

"Pisac nekoliko proznih dela, romana i pripovedaka, Emir Kusturica oblikuje više reprezentativnih književnih toposa: detinjstvo, dečaštvo i mladost; sećanje; fantastika; problem umetnika u svetu. Njegov književni postupak počiva na dva tipa motivacije: realističkoj i fantastičkoj. Njegov način pripovedanja podrazumeva asocijativnu linearnost: osnovna priča se razgranava u više osamostaljenih pripovednih pravaca, koji se posredno prožimaju, da bi se pripovedna žiža obrazovala u njihovom završnom doticaju. Primetna je podudarnost književne i filmske naracije u samom umetničkom postupku. Tragika malih sudbina, izgubljenih lica, oneobičenih detinjih perspektiva preseca se sa tragikom velikih svetskih pokreta, koji donose ratne ishode. Tragika balkanskih iskustava, njihovih izukrštanih svetova, premreženih ideološkim nanosima vremena, dobija u Kusturičinom pripovedanju snažan dokumentarni i faktografski odziv, koji umetnički učinak čini slojevitijim i dramatičnijim. Situacije i likovi Kusturičine proze – mali i skrajnuti ljudi, potisnuta patnja njihovih života, koja katkad dobija humorni odziv u umetničkom doživljaju,zaumni jezik i sugestije prizora i slika – mogu se pronaći u tradicijskoj liniji srpske književnosti koju reprezentativno predstavlja delo Bore Stankovića. Utoliko je prirodnije da nagrada sa imenom pisca Nečiste krvi pripadne Emiru Kusturici", navedeno je u obrazloženju žirija Borine nedelje.

Borina nedelja
foto: Kurir/T.S.

Urednik Književne zajednice Miroslav Cera Mihailović predstavio je program 58. Borine nedelje, koja počinje 24. marta sa programom koji će biti upriličen u Vranju i Beogradu.

Ovogodišnja 58. Borina nedelja počinje 24. marta u Vranju besedom književnika Vladimira Pištala. Istog dana na kulturnoj manifestaciji biće predstavljena njegova knjiga Pesma o tri sveta o kojoj će govoriti književnik Nenad Šaponja i autor . U okviru programa 26. marta biće priređeno veče piscaAleksandra Lakovića, dobitnika Povelje „Borisav Stanković“. Na književnoj večeri biće predstavljena knjiga Hilandar i Sveta Gora između mita i istorije, putopis u slici i reči. O delu će govoriti pisac Mirko Demić i autor. Veče Matica srpska na Borinoj nedelji je 29. marta, portret pisca Selimira Radulovića. G ovoriće književnica dr Jelena Marićević Balać i autor. Portret pisca Ivan Negrišorac na Borinoj nedelji je 30. marta.

Govoriće književnica dr Jelena Marićević Balać i autor. Tema 58. Borine nedelje je Srpski kulturni obrazac. Govori prof. dr Milo Lompar . Veče dobitnika nagrade "Borisav Stanković" posvećeno je Emiru Kusturici , proslavljenom reditelju dobitniku ove prestižne nagrade u srpskoj književnosti. Govoriće prof. dr Milo Lompar i autor.

Borina nedelja
foto: Kurir/T.S.

U Beogradu je u Srpskom književnom društvu prema programu manifestacije upriličeno veče Nove knjige, Živko Nikolić Sećanje na kraj 20. veka.

Borina nedelja
foto: Kurir/T.S.

Panorama pesnika rođenih od 1951. do 1960. godine. Tribina Bori u čast Udruženja književnika Srbije biće održana u Beogradu od 24. do 30. marta. Moderator je Vidak Maslovarić.

(Kurir.rs/T.S.)

Bonus video:

00:31

Princ od Vranje se doslovno zapalio na bini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track