BIOGRAFIJA SCENARISTE I AKADEMIKA ABDULAHA SIDRANA: Njegovi filmovi s KUSTURICOM obeležili su domaću i svetsku kinematografiju
Foto: EPA Yoan Valat

Sećanje

BIOGRAFIJA SCENARISTE I AKADEMIKA ABDULAHA SIDRANA: Njegovi filmovi s KUSTURICOM obeležili su domaću i svetsku kinematografiju

Kultura -

Abdulah Sidran bio je čuveni književnik, scenarista i prevodilac, a rođen je 9. juna 1944. godine u Sarajevu.

Poznat je po svom izuzetnom doprinosu jugoslovenskoj, a kasnije i bosanskoj književnosti i kulturi, posebno po svojim romanima, pesmama i scenarijima. Sidran je, bez sumnje, jedan od najznačajnijih književnika svoje generacije.

Odrastao je u Sarajevu, gde je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon završetka srednje škole, upisao je Filozofski fakultet Univerziteta u Sarajevu, gde je studirao književnost. Tokom studija, pokazao je izuzetan talenat za pisanje i brzo postao poznat kao perspektivan književni glas Sarajeva.

Film, Filmovi, Emir Kusturica, Abdulah Sidran
foto: Stefan Jokić, Nemnja Pančić

Njegova karijera započela je ranih 1960-ih godina kada je objavio prve pesme i kratke priče u književnim časopisima. Brzo je privukao pažnju čitalaca i kritičara svojom originalnom stilistikom i dubokim introspektivnim temama. Prvi značajni uspeh postigao je sa zbirkom pesama "Vremena za poeziju", objavljenom 1965. godine.

Sidran je postao poznat po svojim romanima, od kojih su neki postali klasici moderne bosanske književnosti. Neki od njegovih najpoznatijih romana uključuju "Pesme iz zatvora", "Kraj vatre", i "Dolina ruža". Njegovi romani često istražuju složene ljudske emocije i društvene teme, te su dobili brojne nagrade i priznanja, kao što su Šestoaprilska nagrada Sarajeva, Godišnja nagrada Udruženja književnika Bosne i Hercegovine, Zmajeva nagrada.

Pored književnog rada, Sidran se proslavio scenarista. Napisao je scenarije za neke od najpoznatijih filmova, uključujući klasike poput "Sjećaš li se Doli Bel?" i "Otac na službenom putu", koji su režirali Emir Kusturica. Abdulah Sidran i Ademir Kenović snimili kultni film “Kuduz”,

Njegovi scenariji često istražuju složene političke i društvene teme Bosne, te su doprineli afirmaciji naše kinematografije na međunarodnoj sceni.

Abdulah Sidran
foto: Damir Dervisagic

Pisac i akademik bio je anagaživan i u politici i javnom životu Bosne i Hercegovine. Bio je član parlamenta u Sarajevu tokom 1990-ih godina i aktivno se zalagao za očuvanje kulture i identiteta bosansko-hercegovačkog naroda tokom turbulentnog razdoblja rata i raspada bivše Jugoslavije.

Knjiga njegove poezije „Sarajevo tabut“, objavljena u ratu, nagrađena je izuzetnim priznanjem Nagradom slobode PEN centra Francuske. Bio je član Akademije nauka i umetnosti Bosne i Hercegovine i majstorski kandidat šaha.

Sidran ostaje važna figura u jugoslovenskoj književnosti i kulturi, čije je delo ostavilo trajan pečat na kulturni pejzaž Bosne i Hercegovine. Njegova poezija, romani i scenariji i inspirisaće generacije čitalaca širom sveta.

Premiono je danas u 80. godini života.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:59

PRVO SPOMINJAO DEMONE, A ONDA OKRIVIO PORODICU ZA SMRT! Bolna ispovest Miroljubove žrtve za Kurir: DEBELO JE NAPLAĆIVAO ZA MOLITVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track