ISTORIJSKI MUZEJ PREDSTAVIO REKONSTRUKCIJU KRUNE DESPOTA ĐURAĐA BRANKOVIĆA: Eksponat je obogatio izložbu Čekajući stalnu postavku
Foto: Dragan Kurucić

ISTORIJSKI MUZEJ PREDSTAVIO REKONSTRUKCIJU KRUNE DESPOTA ĐURAĐA BRANKOVIĆA: Eksponat je obogatio izložbu Čekajući stalnu postavku

Kultura -

Istorijski muzej Srbije obogatio je izložbu "Čekajući stalnu postavku" novim značajnim predmetom - rekonstrukcijom mogućeg izgleda krune Despota Đurđa Brankovića.

kruna despota Đurđa Brankovića, Istorijski Muzej, Istorijski Muzej Srbije
foto: Istorijski muzej Srbije

Rekonstrukciju krune je izradio filigranista Goran Ristović Pokimica u konsultacijama sa relevantnim stručnjacima po uzoru na povelju koja se čuva u svetogorskom manastiru Esfigmen.

Istorijski Muzej, Istorijski Muzej Srbije
foto: Dragan Kurucić

Kruna vladara dinastije poslednjih titularnih srpskih despota je otvorenog tipa, karakterističnim za period despotovine, ručno je urađena od pozlaćenog srebra brojnim starim tehnikama i dekorisana smaragdima, granatima i slatkovodnim biserima.

Blago Srbije

Olovni pečat Stefana Nemanje
Olovni pečat Stefana Nemanjefoto: Istorijski muzej Srbije

Prethodne godine izložba je dopunjena brojnim dragocenostima. Najveću pažnju privukao je olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje iz druge polovine XII veka, koji je otkupljen na aukciji u San Marinu.

Insignija cara Dušana i carice Jelene
Insignija cara Dušana i carice Jelenefoto: Istorijski muzej Srbije

Takođe, postavku su obogatili i eksponati poput zlatnika od 20 dinara kralja Milana Obrenovića iz 1882, rekonstrukcije železa cara Dušana i carice Jelene, kristalni bokal sa grbom Kraljevine SHS, ali i novčićima vladara iz dinastije Nemanjić, rekonstrukcija krune kraljice Simonide i slika Miodraga Petrovića "Kralj Petar I Karađorđević na volovskim kolima", koju je pozajmila porodica Maravić.

Uskoro pred posetiocima

Istorijski Muzej, Istorijski Muzej Srbije
foto: Dragan Kurucić

Izložba će i u narednom periodu biti obogaćivana novim originalnim predmetima i novim rekonstrukcijama odeždi i kruna srednjovekovnih srpskih vladara, kao što su krune kralja Mihaila I Vojisavljevića i kralja Tvrtka I Kotromanića, koje su u procesu izrade.

Prateći program

Svake subote od 13 časova u Muzeju realizuje program pod nazivom „Subota u Istorijskom muzeju”, koji predstavlja raznovrsne prateće programe u okviru izložbe „Čekajući stalnu postavku” namenjene svim uzrastima.

Isotrijski muzej
Isotrijski muzejfoto: Nebojša Mandić

Prateći programi obuhvataju stručna vođenja kroz aktuelnu izložbu, stručna vođenja na posebne teme i kreativne radionice za decu, a više informacija možete da pronađete na sajtu i društvenim mrežama Muzeja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:26

Muzej grada Beograda od prošle godine bogatiji je za jedinstven izlagački prostor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track