VAŽNO JE DA MLADI VIDE ŠTA SE DEŠAVA OKO NJIH NA NAJSUROVIJI NAČIN: Predstave studenata FDU, a led probijaju "RAZLOZI ZA ŽIVOT"
Foto: Aleksa Popović

novi glasovi pozorišne scene

VAŽNO JE DA MLADI VIDE ŠTA SE DEŠAVA OKO NJIH NA NAJSUROVIJI NAČIN: Predstave studenata FDU, a led probijaju "RAZLOZI ZA ŽIVOT"

Kultura -

Studenti Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu predstaviće svoj rad publici u okviru programa Mladi o mladima pod nazivom "UNDER PRESSURE".

Na sceni "Mata Milošević" (Bulevar umetnosti 20) premijerno će biti izvedene četiri nove predstave studenata režije u klasi Alise Stojanović i asistentkinje Tare Manić, a program otvara večeras u 19 sati komad "Razlozi za život" u režiji Milana Bogdanovića.

Razlozi za život
foto: Aleksa Popović

Mladi reditelj rodom iz Banjaluke postavio je na scenu dramu darovitog slovenačkog pisca Jake Smerkolja Simonetija, a njegove junake Vanju, Kiti, Rinu, Arsu, Mihu i Luku oživeli su Sofija Ristić, Mina Nenadović, Teodora Sparavalo, Danilo Mitić, Budimir Stošić i Svetozar Babić.

- Na realizaciji naših predstava okupili su se skoro svi smerovi FDU. Zadatak nam je bio da nađemo savremene tekstove i da radimo s mladim piscima. Pet predstava je zapravo jedan omnibus "UNDER PRESSURE" i sve teme se bave mladima - kaže Bogdanović.

Mina Nenadović, Milan Bogdanović
foto: Kurir

Mladi reditelj već je na prvoj godini imao uspešnu režiju u Pozorištu promena u Novom Sadu predstave "Devojka i njena senka", koju kao autor potpisuje sa svojim starijim bratom Ognjenom Bogdanovićem.

-Izbor je sada pao na Jakin tekst. On ga je napisao na trećoj godini studija, a sada na masteru. Nije se nigde izvodio, ali je imao javno čitanje na Festivalu ekoloških pozorišta, tamo sam ga čuo i odlučio da to moram da postavim - objašnjava Milan.

Razlozi za život
foto: Aleksa Popović

Deo glumačke ekipe je i Mina Nenadović.

- Radujem se što sam se ponovo vratila na FDU. Milan će biti sjajan reditelj i radujem se novim saradnjama. Tema predstave mi je veoma bliska. Bilo je pitanje samo kako ćemo je postaviti. Važno je da mladi vide šta se dešava oko njih na najsuroviji način. Ne treba im mazati oči, ali ni staviti im prst u oko da uvide koje su stvari u životu vrlo važne - poručila je mlada glumica uoči premijere drame koju je prevela Katarina Zelenović.

Razlozi za život
foto: Aleksa Popović

Predstavu kao producent potpisuje Lena Baljak, dramaturškinja je Jefimija Sekulović, kostim su radili Vera Davidović i Teodora Jevdjović, dizajn i realizaciju Luka Lukić i Maja Filipović, dizajn svetla Vedran Šantić, vizuelni identitet Helena Jovanović i Teodora Jovanović, plakat Luka Dimitrijević i fotografije Aleksa Popović.

"Razlozi za život"

Reditelj: Milan Bogdanović

Premijera: 29. mart u 19h

Autorka teksta: Jaka Smerkolj Simoneti

"Juče ujutru"

Reditelj: Rade Josipović

Generalna proba 31. mart u 19h

Premijera 1.aprila u 19h po tekstu ''Prezreli" Jelene Krdžavac

Adaptacija i dramaturgija: Sofija Dimitrijević

FDU, Fakultet dramskih umetnosti
foto: Printscreen/Youtube

"Golotinja"

Reditelj: Ognjen Dragović

Generalna proba: 2. april u 19h

Premijera 3. april u 19 h Autor teksta: Lea Petrov

"Ptico moja gorka"

Rediteljka: Anđela Krunić

Generalan proba: 25. aprila u 19h

Premijera: 26.aprila u19h

Autor teksta: Aleksa Parović

"Nemamo kamp prikolicu a i da imamo nikome ne bismo rekli" (naknadno će biti saopšten datum premijere)

Rediteljka: Nina Račeta

Po tekstu: Jane Milivojević

Sva premijerna izvođenja zakazana su za 19 časova i koristimo ovu priliku da podsetimo da se Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu nalazi u Bulevaru umetnosti 20.

Ulaz za sve zainteresovane je slobodan. U programu Mladi o mladima učestvovali su studenti više katedri FDU: Pozorišne režije, Dramaturgije, Menadžmenta i produkcije pozorišta, radija i kulture, Snimanja i dizajna zvuka, Kamere, Vizuelnih efekata, animacije i gejm arta, kao i studenti Glume FDU, Akademije umetnosti u Beogradu i drugih akademija.

U radu na predstavama učestvovali su i studenti drugih fakulteta Univerziteta umetnosti: Scenografije FPU, Scenskog kostima FPU, Savremenog odevanja FPU, Slikarstva FLU, Vajarstva FPU, Grafičkog dizajna FPU, Fotografije FPU i dr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track