MIŠINA U CIPELAMA PROFESORA KOSTE VUJIĆA! Dadov postavlja čuveno delo Vitezovića: U našoj predstavi imamo ženski razred
Foto: Stefan Andrić

premijera

MIŠINA U CIPELAMA PROFESORA KOSTE VUJIĆA! Dadov postavlja čuveno delo Vitezovića: U našoj predstavi imamo ženski razred

Kultura -

Na sceni Omladinskog pozorišta Dadov u Beogradu (Desanke Maksimović 6a) u četvrtak i petak premijerno će biti izvedena predstava "Šešir profesora Koste Vujića". Režiju po motivima istoimenog romana Milovana Vitezovića potpisuje Marko Čelebić, adaptaciju i dramatizaciju teksta uradila je Isidora Milosavljević. Glavna uloga poverena je Đorđu Mišini, koji je počeo u Dadovu.

Šešir profesora Koste Vijuća
foto: Pozorište Dadov/Promo

Mišina će oživeti čuvenog profesora koga su u filmovima igrali Pavle Vuisić i Aleksandar Berček.

- U našoj predstavi, koja je rađena po motivima ovog čuvenog Vitezovićevog dela, osim odeljenja Prve muške gimnazije, tu je i odeljenje Prve ženske realne gimnazije. Važno nam je bilo da pored momaka koji su bili vizionari svog vremena i koji su menjali ovaj grad, ali i celo naše društvo, danas rame uz rame stoje devojke koje su takođe živele u tom vremenu, a čije su borbe na sličan način bile revolucionarne. Tako uz Jovana Cvijića, Jašu Prodanovića, Miku Alasa, Milorada Mitrovića, koji su zaista činili poslednju generaciju profesora Koste Vujića, u našoj predstavi imamo i njegov ženski razred, koji čine Milica Stojadinović Srpkinja, Jelisaveta Načić, Draga Ljočić, Mileva Marić. Ideja mi je bila da ženski likovi dobiju svoj glas, ali i da dokažemo da devojke i momci jedni drugima mogu biti najveći saveznici i da samo podrškom mogu izgraditi bolje sutra. Upravo kao što je i Vitezović opisao prijateljstvo u svom romanu - navodi Isidora Milosavljević.

Isidora Milosavljević
foto: Peter Uhan

Muziku za predstavu uradio je Boško Mijušković, kostime Jelena Dunjić, scenski pokret Mirko Knežević a scenografiju Aleksandar Bugarski. Plakat za predstavu delo je Danila Mlađenovića. Pored Mišine, tu su i članovi ansambla Dadov: Helena Topalović, Sara Vuksanović, Tara Petrović, Konstantina Obradović, Tamara Pantović, Sofija Radanović, Ana Stanišić, Jovan Stanković, Simon Vujić, Simon Jegorović, Kosta Dabić, Rastko Ranđelov, Pavle Lučić, Mateja Mergl, Strahinja Belić, Dunja Dragosavac, Natalija Mitrović, Lana Štulić, Petra Karl, Kristina Medović, Ksenija Turčinović, Ana Ljuština, Tara Milošević, Novak Tejović, Kosta Tarailo, Miloš Šolaja, Andreja Stević, Konstantin Jovanović i Aleksandar Antonić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track