OTVORENA IZLOŽBA NIJANSE PLAVE: Umetnice Ivana, Jana i Valerija na svoj način stvaraju svet inspirisan vodom i umirujućih pejzaža
Foto: Promo

ne propustite

OTVORENA IZLOŽBA NIJANSE PLAVE: Umetnice Ivana, Jana i Valerija na svoj način stvaraju svet inspirisan vodom i umirujućih pejzaža

Kultura -

Izložba "Nijanse plave", koja je nastala u kolaboraciji umetnica Ivane Živić, Jane Stojaković i Valerie Orlove, otvorena je sinoć u Galeriji Nikola Radošević.

Radovi ovih umetnica se dodiruju u motivu vode. Ivana, Jana i Valerija, svaka na svoj način gradi lične svetove i kroz individualne prizmu stvara svoj – svet u plavom.

slika Ivane Živić
slika Ivane Živićfoto: Promo

Voda kao simbol čistote i pokreta, kao i promene uz mogućnost postojanja u različitim stanjima, kombinuje se kroz plavetne prostore različitih pejzaža, ali i enterijera.

Ulja na platnu ovih slikarki dočaravaju kontemplativne misli i osećanja kroz prizmu žene i njihovih ličnih „plavih“utopija, stvarajući jednu novu, nadrealnu koheziju.

slika Ivane Živić
slika Ivane Živićfoto: Promo

- U nekoj današnjoj poželjnoj slici realnosti preovladava težnja za lepim, mladim, savršenim, pozitivnim, energičnim, materijalnim. Visoki estetski ideali, spontana lakoća življenja, uživanje, uspeh i balans koji se podrazumeva na svim nivoima. Kada bi mogla da se ilustruje ta emocija koju danas skoro svi na neki svoj način osećamo ona bi izgledala baš kao neki starinski prostor ispunjen vodom u kojem plutaš. Portal u kom možeš da letiš ali ne možeš da dišeš - opisuje svoje slike, Ivana Živić

Slikarka Jana Stojaković za svoju umetnost kaže:

slika Jane Stojaković
slika Jane Stojakovićfoto: Promo

- Bavim se imperativom brzine i hiperprodukcije u današnjem društvu, postavljajući lokvanj kao motiv u različite kadrove na vodi. Kao krhko biće on opstaje u mulju i uspeva da zadrži svoju čistotu i dugovečnost, mirno obitavajući uz minimalni pokret. Njeno viđenje plave otelotvorilo je ovakvu misao kroz prikazivanje suprotnosti današnjem nemirnom, ekspresivnom i nametljivom čoveku koji se samo kao takav očekuje.

slika Jane Stojaković
slika Jane Stojakovićfoto: Promo

Ovakvi prikazi čistote flore i umirujuće plavih pejzaža predstavljaju pandan misli o nekom boljem i postojanijem čoveku čiji se glas suptilno, ali jako čuje.

slika Valerije Orlove
slika Valerije Orlovefoto: Promo

Valeria Orlova je inspirisana talasima koji simbolizuju stalno promenjivu prirodu mora, odražavajući ciklične ritmove samog života. Smirujući uticaj vode očit je u umirujućim tonovima i fluidnim linijama slike, pozivajući gledaoce da urone u njenu mirnu lepotu.

slika Valerije Orlove
slika Valerije Orlovefoto: Promo

Izložba će biti otvorena za posete do do 24.04.2024.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:00

LIKOVI VISE NAGLAVAČKE I VRAĆAJU U POSEBNO VREME KOJE SU SVI DOŽIVELI! Izložba Aninih slika ostavlja bez daha: Umetnost ljubavi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track