NE PAMTIM POSLEDNJE REČI JER IH NIJE BILO: Žena Ivana Bekjareva o njegovoj borbi za život "Ležali smo u istoj sobi u bolnici"
Foto: Printscreen YouTube

sećanje

NE PAMTIM POSLEDNJE REČI JER IH NIJE BILO: Žena Ivana Bekjareva o njegovoj borbi za život "Ležali smo u istoj sobi u bolnici"

Kultura -

Dramski umetnik Ivan Bekjarev rođen je na današnji dan 1946. godine u Beogradu.

Ivan Bekjarev, komemoracija
foto: ATA images

Prvu ulogu na filmu odigrao je 1967. godine, u filmu "Bokseri idu u raj", gde je glavnu ulogu tumačio Mija Aleksić. Slavu je stekao ulogom Vujkovića u TV seriji "Banjica" (1984) i Stevice Kurčovića u TV seriji "Bolji život" (1987, 1990).

Poslednju ulogu odigrao je u seriji "Bilo jednom u Srbiji", koji je jako želeo da učestvuje u ovom projektu. Dramski umetnik preminuo je 16. novmebra nakon što je izgubio bitku sa Korona virusom.

Ivan Bekjarev
foto: Damir Dervišagić

Na prvu godišnjicu smrti čuvenog glumca Ivana Bekjareva, održano je veče sećanja na ovog umetnika. Svi oni koji su ga voleli i cenili njegov rad okupili su se u muzeju Adligat, gde je izložen legat ovog dramskog umetnika.

Posetioci, pored Ivanovih brojnih fotografija, tu mogu da vide i njegove najličnije stvari, a njihov izbor dve godine pred smrt napravio je sa suprugom Mikicom, s kojom je u braku bio više od četiri decenije.

Ivan Bekjarev
foto: Adligat promo

- Pamtim kako je kući došao očaran kada je prvi put video ovaj muzej, rekao je da je to nešto izuzetno, što i ja moram da vidim. Kada sam došla ovde, mogla sam samo da mislim isto što i on. U mnogim stvarima učestvovali smo zajedno, bio je veoma vredan da sakupi sve što je radio, imao je razne plakate o predstavama, da ne govorimo o nagradama koje je ljubomorno čuvao. Za legat smo birali ono najinteresantnije - počinje priču Mikica, sećajući se poslednjih dana života umetnika.

Ivan Bekjarev
foto: Adligat promo

- Ovih dana proživljavam svaki Ivanov poslednji trenutak. Tačno pamtim kada se šta desilo. Na sreću, neko vreme pred njegov odlazak proveli smo zajedno jer smo oboje bili bolesni u isto vreme. Ležali smo u istoj sobi u bolnici nedelju dana, bila sam lakši slučaj i puštena sam na kućno lečenje, u nadi da ćemo se videti za nekoliko dana. Svakodnevno smo se čuli telefonom, a onda je odjednom nestao. Otišao je na intenzivnu i krenula je borba za život - seća se Mikica i dodaje:

Ivan Bekjarev
foto: Damir Dervišagić

- Bio je vedar kad su dolazili lekari, govorio je da se oseća odlično. Telefonirao je non-stop i njega su zvali svi koje je poznavao. A molila sam ga da to malo daha čuva, da ne bude stalno u priči. Međutim, kao da se opraštao od svih... Ne pamtim poslednje reči jer ih nije ni bilo. Rastali smo se sa "zdravo", verujući da ćemo se videti opet - kaže supruga čuvenog glumca, kojoj je drago što ga kolege nisu zaboravile.

Ivan Bekjarev
foto: Damir Dervišagić

- Mnogi mi se javljaju i interesuju se za legat. Zovu i njegovi studenti, od kojih su mu mnogi postali prijatelji. Skoro mi se javio jedan mladi čovek koji je rekao da mu je Ivan bio kao drugi otac - kazala je Mikica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track