ŠOK POTEZ HRVATSKOG REDITELJA NAKON PRIZNANJA O UZNEMIRAVANJU GLUMICA Javno se izvinio, pa NESTAO sa mreža: "Idem na LEČENJE"
Foto: Printscreen/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

SVE JAVNO PRIZNAO

ŠOK POTEZ HRVATSKOG REDITELJA NAKON PRIZNANJA O UZNEMIRAVANJU GLUMICA Javno se izvinio, pa NESTAO sa mreža: "Idem na LEČENJE"

Kultura -

Hrvatski reditelj Dalibor Matanić obrisao je svoj Fejsbuk profil i zaključao je Instagram nakon priznanja o seksualnom zlostavljanju koleginica.

Njegovo javno izvinjenje više ne može da se pronađe na profilima.

Evo šta je Matanić napisao pre nego se odlučio na taj potez.

"Drage koleginice i kolege, prijateljice i prijatelji. Stvarni i virtualni. Možda ste primetili da sam nestao s društvenih mreža. Međutim, danas sam se vratio samo kako bih vam ispričao svoju priču, jer puno je verzija ovih dana, a voleo bih ipak da čujete moju stranu", započeo je Dalibor.

"Više od 20 godina brinem na setu da žene imaju mir toliko potreban za glumačku koncentraciju i zato većina glumaca i voli da radi sa mnom jer ne dozvoljavam nikakva uznemiravanja, čak sam znao da dajem i otkaze onima koji ne bi poštovali mir glumica i ostalih saradnica. Kako to obično biva, znao sam svaki detalj u kadru koji bi snimao, no pritom lično nisam bio svestan detalja svog ponašanja...", dodao je.

Dalibor Matanić
foto: Dragan Kadić

"Iskreno i neizmerno žalim zbog svojih neprimerenih postupaka, koji su izazvali kod pojedinih žena osećaj uznemirenosti i neprijatnosti. Nisam bio svestan svog pogrešnog pristupa prema koleginicama van seta. Ne postoji opravdanje ni izvinjenje za moje postupke. Poznat sam po specifičnom, humoru na ivici i radikalnim metodama rada ne bi li glumci bili što bolji u kadru, ali ništa ne opravdava ako nekome izazovete osećaj neprijatnosti", govori.

"Tek sada kad sam se samostalno prijavio u ustanovu za lečenje zavisnosti i u radu sa stručnim osobama, osvestio sam da sam na neprimeren način uznemiravao koleginice. Sve se zbivalo u trenucima kad sam bio pod uticajem alkohola ili droga", priznaje reditelj.

"Naš posao je užasno stresan, ali to me naravno nikako ne opravdava. Voleo bih pre svega da u ovome budem primer drugim kolegama, reč je o vrlo osetljivom terenu u kom se neki od nas očito ne snalaze najbolje. Delu žena već sam se lično ispričao i molio za oproštaj. Nastaviću to najponiznije i s punim respektom da radim tokom lečenja", dodao je.

"Priznajem svoje pogrešne postupke, ali apelujem na medije da se zbog zaštite moje porodice, ne nadodaju priče i da se svakako priča na adekvatan način obradi i proveri, te da se ne meša s drugim slučajevima. Moja porodica je humanistički odgojena, mi ne znamo da mrzimo, mi ne zameramo onima koji su nas drugi dan zbog mojih grešaka, odmah ostavili bez posla, stekli smo neke nove lepe prijatelje koji su spremni da pomognu. Najbitnije u svemu ovome je da sam ja u potpunosti osvestio da je to što sam radio neprihvatljivo, toga nisam bio svestan i nisam razumeo svoju poziciju na ispravan način. Nema opravdanja za greške koje sam počinio, predan sam radu na sebi kako se takvo ponašanje i postupci ne bi nikada ponovili", priznaje.

Dalibor Matanić
foto: Printscreen/Youtube/RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal

"Spreman sam da snosim posledice, suočim se s problemima koje imam, ali molim sve, posebno medije, da budu obzirni prema mojoj porodici, koja s ovim nema ništa. Napravio sam puno umetničkih uspeha za ovu zemlju, ali verujte mi da bi iste sekunde sve to menjao samo da sam na trenutak bio bolji muž, bolji otac i manje povredio druge", kaže Dalibor.

"Nakon ove izjave u potpunosti se povlačim iz javnosti i molim sve za razumevanje s obzirom na to da sam na lečenju upravo zbog problema koje sam uzrokovao", zaključio je Matanić pa se zahvalio porodici i glumcima na podršci.

Producent Nebojša Taraba oglasio se povodom cele situacije i prizao da mu je otkazana saradnja.

Podsetimo, do ovog Matanićevog saopštenja došlo je nakon što je Večernji list objavio tekst o žrtvama koje su progovorile o neumesnim porukama koje im je slao i o neprijatnim situacijama koje je stvarao na snimanjima.

O svemu tome, regionalna filmska zajednica brujala je već nedeljama.

Zbog svega je Matanić, kako piše Večernji, u martu ostao bez posla na velikoj evropskoj seriji, kampanje za jedan ženski časopis i predizbornog angažmana za vodeću hrvatsku političku stranku, a sve nakon što su do njegovih producenata došle priče žena koje je seksualno uznemiravao.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr/ L. S)

Bonus video:

01:02

Krisa Nota optužile dve žene za seksualno zlostavljanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track