SNIMA SE FILM O NOVINARKI DADI VUJASINOVIĆ: Kroz prizmu poslednja 24 sata Dadinog života obradiće se dublja pitanja i teme 90-ih
Foto: Privatna arhiva

pronađena mrtva pre 30 godina

SNIMA SE FILM O NOVINARKI DADI VUJASINOVIĆ: Kroz prizmu poslednja 24 sata Dadinog života obradiće se dublja pitanja i teme 90-ih

Kultura -

Po ideji i u režiji Elizabete Betinski, biće snimljen dugometražni igrani film "Dada, prkosni svedok" o poslednjem danu novinarke Radoslave Dade, ali i o devedesetim godinama prošlog veka.

Po scenariju koji je napisao Vuk Bošković, film će, kroz prizmu poslednja 24 sata Dadinog života, obraditi dublja pitanja i teme devedesetih - ko je kriv i za taj dan i tu dekadu, šta smo svi mi morali da radimo da bismo je preživeli, i kakav odnos imamo prema onima koje je to vreme zauvek odnelo.

Dada Vujasinović
foto: Privatna Arhiva

Naslovnu ulogu igraće Hana Selimović dok će glavnu mušku ulogu tumačiti Marko Grabež.

Hana Selimović
foto: ATA images

Prošle su tri decenije od Dadine stravične smrti i mnoge stvari u vezi sa tom tragedijom nisu rasvetljene. Namera autora je da nas podsete na lik i delo ove neobično hrabre, požrtvovane i jedinstvene novinarke naše savremene istorije i opomenu da je ne zaboravimo.

Odbrana slobode govora može biti opasan put i ostaje tema koja je duboko relevantna u našim savremenim okolnostima u kojima potraga za istinom nailazi na mnoge izazove. Dadina priča je podjednako relevantna danas kao što je bila i ranih 90-ih i poziva nas da se suprotstavimo izazovima današnjeg vremena i da se držimo osnovnih načela novinarske etike i integriteta.

Dada Vujasinović
foto: printscreen

Gabrijela Tana, producentkinja poznata po filmskim i televizijskim projektima koji su visoko vrednovani, nagrađivani i gledani (Filomena, The Dig, Vojvotkinja) produciraće film u saradnji sa izvršnim producentom Vladimirom Dekićem i partnerima iz Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Srbije.

Plan je da snimanje filma počne tokom leta u Beogradu i da ovo bude poslednja godišnjica smrti Dade Vujasinović koja prolazi bez filmskog dela koje slavi njen život i njenu žrtvu.

Dada Vujasinović
foto: Pt Yt

Novinarka lista "Duga" Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva pre 30 godina u svom stanu na Novom Beogradu, a njena smrt do dana današnjeg je ostala nerasvetljena.

( Kurir.rs / Fonet / T. B )

Bonus video:

01:28

ZBOG OVOGA MORATE DA POGLEDATE FILM ŽIVI I ZDRAVI! Realna priča o mladom paru: Budi intimne emocije, zasmejava i boli u isto vreme

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track