NAGRADA GRADA BEOGRADA ZA YU GRUPU I "TRENUTAK SNA": Film Darka Lungulova imaće hrvatsku premijeru na ZagrebDox festivalu
Foto: Promo

svaka čast!

NAGRADA GRADA BEOGRADA ZA YU GRUPU I "TRENUTAK SNA": Film Darka Lungulova imaće hrvatsku premijeru na ZagrebDox festivalu

Kultura -

Filmski reditelj Darko Lungulov dobitnik je „Nagrade grada Beograda“ za filmsko i radio-televizijsko stvaralaštvo za scenario i režiju filma „YU Grupa - Trenutak sna“.

Nagrada će biti uručena na svečanosti u Skupštini grada u petak, 19. aprila.

Darko Lungulov
foto: Vera Gagić

Hrvatska premijera nagrađivanog filma o YU Grupi biće održana na 20. ZagrebDox festivalu, jednom od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u regionu, u okviru programa Glazbeni globus. Film će biti prikazan u četvrtak, 18. aprila u 19.30 časova uz prisustvo reditelja i u petak, 19. aprila u 17 časova u Kapitol Boutique Cinema.

Premijera filma na Zagreb Dox-u najavljena je u mnogim lokalnim medijima, a izdvaja se cela strana posvećena filmu u zagrebačkom Jutarnjem listu.

YU Grupa
foto: Promo

„YU Grupa - Trenutak sna“ Darka Lungulova je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime, ali je i priča o porodici. Film prati trojicu braće Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom, 1940-ih godina. Epsko, ali istovremeno i duboko intimno ostvarenje, kreativno koristi arhivski materijal i do sada neobjavljivane Super 8 filmove da bi ispričao priču o trajanju, ljubavi i borbi.

YU Grupa
foto: Promo

U ovaj jedinstven film, sniman sedam godina, a montiran duže od dve godine, stalo je 80 godina života, 60 i nešto godina sviranja rokenrola, 50 i nešto godina YU Grupe i 45 godina jedne bivše zemlje.

U filmu učestvuju Žika Jelić, Dragi Jelić, Rade Jelić, Petar Jelić, Raša Đelmaš, Dragoljub Đuričić, Saša Radojević - Žule, Peca Popović, Siniša Škarica…

Originalnu muziku za film komponovao je Petar Jelić. Autor postera je akademski slikar Boban Savić Geto, poznat po ilustracijama, stripovima, koncept-artu, karakter-dizajnu i scenografiji.

Darko Lungulov
foto: Vera Gagić

Ostvarenje „Yu Grupa - Trenutak sna“ je podržao Filmski centar Srbije. Koproducent filma je Mirko Miljuš.

(Kurir.rs/T.J.)

Bonus video:

00:28

Isečak iz filma Yu grupa - trenutak sna

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track