NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO U MUZEJU JUGOSLAVIJE: Prisustvujte javnoj konzervaciji kultne skice Đorđa Andrejevića Kuna
Foto: Promo/Muzej Jugoslavije

ne propustite

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO U MUZEJU JUGOSLAVIJE: Prisustvujte javnoj konzervaciji kultne skice Đorđa Andrejevića Kuna

Kultura -

Muzej Jugoslavije ogranizovaće ovog vikenda od 13 do 14 časova javnu konzervaciji slike "Skica za spomenik u Ivanjici” Đorđa Andrejevića Kuna.

Posetioci će imati priliku da upoznaju procese restauracije ovog umetničkog dela, starog preko 70 godina, kao i da saznaju nešto više o Kunovom stvaralaštvu.

Konzervacija skice
foto: Promo/Muzej Jugoslavije

Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici radi se kao deo pripremnih aktivnosti izložbe Kun: umetnik – radnik - borac u zajedničkoj organizaciji Galerije SANU, Muzeja Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti. Izložba će biti otvorena 11. juna u Galeriji SANU, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Đorđa Andrejevića Kuna, istaknutog jugoslovenskog umetnika, akademika, revolucionara i profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Pošto je poslužila kao skica za najveći spomenik u tehnici mozaika na Balkanu, ova slika iz likovnog fonda Muzeja Jugoslavije nikad nije izlagana. Kun je autor i arhitektonskog rešenja samog spomenika, rađenog u stilu socijalističkog realizma, koji je svečano otkriven povodom Dana ustanka 7. jula 1957. godine.

Konzervacija skice
foto: Promo/Muzej Jugoslavije

Slika i sam mozaik nastali su u državnoj majstorskoj radionici kojom je rukovodio Kun, na adresi Topčiderski venac 32 (kasnije Konavljanska 2), na mestu današnje Vile „Mir“, u neposrednoj blizini zgrade Muzeja 25. maj.

Muzej Jugoslavije poseduje najbrojniju i najraznovrsniju kolekciju Kunovih radova, u kojoj se nalazi 11 ulja, 20 originalnih crteža, sve četiri mape grafika po kojima je najpoznatiji, uključujući originalno izdanje mape Krvavo zlato, čiji se reprint može videti na stalnoj postavci u okviru Muzejske laboratorije, ali i predmete primenjene umetnosti, marke, novčanice i plakate.

Konzervacija skice
foto: Promo/Muzej Jugoslavije

Đorđe Andrejević Kun (31. mart 1904 – 17. januar 1964) bio je jedan od najznačajnijih ličnosti kulturne scene Jugoslavije koja je svojom umetnošću, misijom, stvaralaštvom, idejom i uticajem obeležila period od 1930-ih do 1960-ih godina 20. veka. Ostao je upamćen kao umetnik i politički borac, majstor-slikar, profesor, rektor Umetničke akademije i akademik. Njegov doprinos jugoslovenskom kulturnom nasleđu je veoma značajan. O tome svedoče i brojna Kunova ostvarenja koja se čuvaju u najreprezentativnijim zbirkama Srbije najznačajnih muzejskih i drugih javnih institucija.

Konzervacija skice
foto: Promo/Muzej Jugoslavije

Tokom 60 dana radiće na konzervaciji slike konzervatori Kristina Horjak, viša resturatorka, i Jovan Petronijević, MA konzervator-restaurator.

Posetioci će biti u prilici da prate rad konzervatora od 21. aprila 2024. godine, svake subote i nedelje, od 13 do 14 časova, do početka juna 2024. godine.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja