PETAR KOČIĆ U SAVREMENOM RUHU: Izložba “Stripovjetke” koja oživljava njegova najpoznatija dela, otvorena je u Užicu
Foto: Pritnscreen/Wikipedia

PETAR KOČIĆ U SAVREMENOM RUHU: Izložba “Stripovjetke” koja oživljava njegova najpoznatija dela, otvorena je u Užicu

Kultura -

Pripovetke Petra Kočića predstavljene su u formi stripa na izložbi “Stripovjetka” u Narodnoj biblioteci u Užicu.

Petar Kočić
foto: Kurir/Z.G.

Banjalučka Narodna biblioteka i univerzitetska biblioteka Republike Srpske su na ovaj inovativan način mladima približilili dela pisana pre više od jednog veka. Autori su profesionalni strip crtači Predrag Ikonić i Milan Mladić, koji rade strip za francusko tržište.

Petar Kočić
foto: Kurir/Z.G.

– Mi bibliotekari pored osnovnih zadataka imamo obavezu i dug da knjige predstavljamo na različite načine, da budemo inovativni i da široj publici predstavimo našu kulturu i duhovnost i upravo smo mi ti koji svojim programima zajedno sa kolegama iz pozorišta, muzeja, arhiva donosimo tu duhovnost u gradove i ljude koji u njima žive. Tako je i sa ovom izložbom koju danas u Užicu otvaramo – naglasila je direktorka biblioteke u Republici Srpskoj Ljilja Petrović Zečić.

Petar Kočić
foto: Kurir/Z.G.

Otvarajući izložbu gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević je rekla da je ovo još jedan korak u saradnji Užica sa Republikom Srpskom.

– Prikaz izabrane proze Petra Kočića u ovoj formi, obogaćen crtežima koji su u saglasju s tekstom i prilagođen savremenim čitaocima, na drugačiji i sadržajniji način pokazuje literarnu vrednost njegovog dela – rekla je užička gradonačelnica.

Petar Kočić
foto: Kurir/Z.G.

O važnosti te saradnje govorila je i Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke Užice.

– Кada nas u doba dominacije vizuelne kulture, autori ove izložbe na ovakav način uvedu u živopisne književne svetove Petra Кočića, kada nas približe njegovom satiričnom duhu, kada osveže našu jezičku memoriju i istorijsko pamćenje, kada se vreme, prostor i društvena epoha iz jedne umetnosti preobraze u drugu, onda je sasvim jasno da je ponuđeni oblik predstavljanja Кočićevog pripovedačkog genija bio veliki stvaralački izazov. Ulaskom u strip na ovaj način Кočićevi likovi dobijaju novu dimenziju – rekla je Murić.

Petar Kočić
foto: Kurir/Z.G.

Izložbu „Stripovjetke” moguće je u Užicu pogledati do kraja maja.

(Kurir.rs/Z.G.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja