LJUSKE ORAŠASTIH PLODOVA NAGRADIO ŽIRI U VENECIJI: Evo kako izgleda rad umetnice Doruntine Kastrati iz samoprozvane države Kosovo
Foto: Kurir

pobeda umetnosti ili politike

LJUSKE ORAŠASTIH PLODOVA NAGRADIO ŽIRI U VENECIJI: Evo kako izgleda rad umetnice Doruntine Kastrati iz samoprozvane države Kosovo

Kultura -

Proteklog vikenda otvoreno je Bijenale u Veneciji dodelom nagrada najboljima. Za nagrade se borilo 88 zemalja, a Zlatnog lava za nacionalno predstavljanje osvojila je Australija i delo "Porodica i krvno srodstvo" umetnika Arčija Mura, navodi se na zvaničnom sajtu Bijenala.

Bijenale 2024
foto: Kurir

Odličan koncept, priča o nasleđu, o ljudskom trajanju i likovno čist jezik doneo je australijskom timu zasluženu pobedu. Našoj ekipi najviše su se dopale izložbe Austrije, Španije i Nemačke.

Posebno priznanje žiri je dodelio delu "Odjekujuća tišina metala i kože" umetnice Doruntine Kastrati s Kosova. Ona se bavi ženskim pitanjem, eksploatacijom u fabrikama u kojima radnu snagu čine uglavnom žene. Velika većina je morala na zamenu kolena jer su od stajanja doživele degenerativne promene na zglobovima. Ipak, stiče se utisak da je pominjanje tvz. države Kosovo politička odluka. Instalacija Kastratijeve sastoji se od metalnih skulptura oblikovanih po uzoru na ljuske različitih orašastih plodova koji se koriste kao sastojci u turskim ratlucima.

Bijenale 2024, Kosovo
foto: Ustupljena fotografija, B. Đorđević

Zlatnog lava za najboljeg učesnika međunarodne izložbe dobio je Mataho kolektiv (Mataaho Collective) s Novog Zelanda, a Srebrnog lava odnela je britansko-nigerijska umetnica Karima Ašadu. Žiri su činili Džulija Brajal-Vilson (SAD), predsednica, Alija Svastiku (Indonezija), Kika Okeke-Agulu (Nigerija), Elena Krip (Italija) i Marija Ines Rodrigez (Francuska/Kolumbija). Žiri je odlučio da dodeli specijalna priznanja Palestinki Samiji Halabi i argentinskoj umetnici po imenu La Čola Poblete. Po preporuci kustosa 60. izložbe Adrijana Pedrose, dva Zlatna lava za životno delo dobili su brazilska umetnica italijanskog porekla Ana Marija Majolino i turska umetnica Nil Jalter iz Pariza.

Bijenale 2024
foto: Kurir

Izložbu publika može da pogleda do 24. novembra, a dnevna ulaznica košta 20 evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track