SVETSKE FACE ČEKALE U REDU DA OBIĐU PAVILJON SRBIJE: Njega zovu "gospodar tame", a nju znamo po tome da je dovela DEPA u Beograd
Foto: Goran Zlatković, Ministarstvo Kulture

Atrakcija

SVETSKE FACE ČEKALE U REDU DA OBIĐU PAVILJON SRBIJE: Njega zovu "gospodar tame", a nju znamo po tome da je dovela DEPA u Beograd

Kultura -

Srpski paviljon na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji velika je atrakcija, a obišao ga je i jedan od najpoznatijih modnih kreatora današnjice Rik Ovens. On je u svom prepoznatljivom izdanju, koje je s godinama dobilo epitet uniforme - u crnom sakou i belim patikama, odao priznanje izložbi našeg umetnika Aleksandra Denića pod nazivom "Exposition Coloniale", koji ove godine brani boje naše zemlje.

Inkognito

Fotografiju je na društvenim mrežama podelio naš paviljon. Slava koja dizajnera godinama prati nije ga sprečila da sačeka red kako bi obišao paviljon Srbije, a primetili su ga i posetioci, te ga fotografisali, a on je fotku podelio na svojim zvaničnim nalozima na društvenim mrežama.

- A redovi nisu sprečili ni Rika Ovensa da pogleda izložbu - stoji u opisu objave na Instagramu.

Rik Ovens
foto: Milan Antonijevic

Inače, američki dizajner Ovens je jedan od velikih modnih ikonoklasta. Baza mu je u Parizu, a najpoznatiji je po svojim avangardnim komadima koji su na liniji između odeće i umetnosti. Njegove kolekcije i vanzemaljske revije na pisti inspirisane su svime, od brutalističke arhitekture do ruskog baleta. Njegove skulpturalne jakne i haljine sa "stubovima" su postale kultne, a revolucionarne kolekcije zaslužne su za to što je dobio nadimak "gospodar tame". Gotička estetika je hibrid modne i sportske odeće s rodno neutralnim dizajnom u striktno crnoj boji.

Ovensove kreacije mogu se videti svuda, a pogotovu na poznatim ličnostima koje i same neguju "sve crno" estetiku, kao što su Kim Kardašijan, Rijana i Timoti Šalame, a mnogi su 2021. godine poneli njegove kreacije i na događaju Met gala.

Monika Bakardi, Džoni Dep
foto: Damir Dervišagić

Podsetimo, kao što je Kurir već izveštavao s lica mesta, paviljon Srbije je veoma posećen od samog početka Bijenala. Pre nekoliko dana izložbu Aleksandra Denića obišla je i producentkinja Monika Bakardi, koja već godinama sarađuje s holivudskom zvezdom Džonijem Depom, Antoniom Banderasom, Selenom Gomez i drugim važnim imenima u svetu kinematografije. Jedna je od najbogatijih žena na svetu, a naslednica je imperije ruma.

Od zvaničnog otvaranja, pored svetskih zvezda, naš paviljon obišli su i Ana Stanić i Vuk Veličković.

Prestiž

Prava atrakcija srpske postavke su automat za slikanje i toalet. Svaki predmet posetioci mogu da dotaknu, a mladima se najviše dopada sauna. Srpska izložba, po rečima umetnika, već je stavljena na listu onog što mora da se poseti. Velika izložba prvi put je održana 1895. godine i s obzirom na trajanje i značaj brenda Bijenala, stvar prestiža je biti u Veneciji. Značaj likovnog Bijenala može se uporediti s nastupom nacionalnih reprezentacija na svetskom prvenstvu ili Olimpijadi, jer tamo stižu odabrani i najbolji.

Ana Stanić, Vuk Veličković
foto: Kurir

Na otvaranju su bili prisutni Vuk Veličković, Uroš Đurić, Đorđe Ožbolt, ali i glumci Vladimir Aleksić, scenaristkinja Maja Todorović i Svetislav Bule Goncić, kao i ministarka kulture i medija Crne Gore Tamara Vujović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track