OTVORENA IZLOŽBA "PREVENTIVNI MIR" MIKELANĐELA PISTOLETOA: "Umetnost najbolje progovara u delima umetnika" (FOTO)
Foto: Goran Zlatković

PRELEPO

OTVORENA IZLOŽBA "PREVENTIVNI MIR" MIKELANĐELA PISTOLETOA: "Umetnost najbolje progovara u delima umetnika" (FOTO)

Kultura -

Na svečanom otvaranju izložbe "Preventivni mir" u Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Beogradu, ministar kulture Nikola Selaković istakao je važnost umetnosti kao univerzalnog jezika i njenog ključnog doprinosa promovisanju vrednosti humanosti i kreativnosti.

"Ako umetnost uvek govori univerzalnim jezikom, ona najbolje progovara u delima umetnika kao što je Pistoleto," naglasio je Selaković.

Preventivni mir
foto: Goran Zlatković

Takođe je naglasio da mu je posebno drago što je uvaženi majstor Pistoleto stari gost, odnosno što je to njegov treći po redu boravak u Beogradu, ali je prva velika i jedna od najznačajnijih samostalnih izložbi u našoj zemlji

Selaković je izrazio i zadovoljstvo što je Pistoleto, neposredno pred svečano otvaranje izložbe, evocirao uspomene na vreme nakon otvaranja zgrade Muzeja savremene umetnosti 2017. godine i udario Beogradu jedan divan kompliment rekavši šta se to sve dogodilo u prethodnih 55 godina otkako je ovde bio prvi put.

preventivni mir
foto: Goran Zlatković

Ministar kulture naglasio je da ne čudi što je Pistoleto baš iz zemlje čija kultura, od Starog veka do danas, predstavlja jedan od najznačajnijih i najupečatljivijih izraza ljudske kulture uopšte i da je zato za Republiku Srbiju kulturna saradnja sa Republikom Italijom jedan od apsolutnih prioriteta kada govorimo i o polju kulture.

"U nebrojenim istorijskim i kulturnim preplitanjima kulturnih prostora naša dva naroda, danas u Beogradu imamo takvog umetnika, kao što je Mikelandjelo Pistoleto, koji svojim odlučnim i hrabrim izrazom predstavlja važnog saveznika u borbi protiv sivila potrošačke svakodnevice", dodao je Selaković.

preventivni mir
foto: Goran Zlatković

Selaković je ovom prilikom pozdravio intenzivnu kulturnu aktivnost i zapažene programe italijanske strane u Republici Srbiji, posebno u godini kada se obeležava 145 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje i stogodišnjice od "inauguracije" zdanja italijanske Ambasade u Birčaninovoj ulici, u Beogradu.

Ministar je naglasio da je ova izložba samo jedna od najava jubileja Muzeja savremene umetnosti, koji će naredne godine proslaviti šest decenija svog postojanja, i ukazao da se kontinuirana i dinamična saradnja u oblasti kulture između dve države odvija u svim njenim domenima, u oblasti zaštite kulturnog nasleđa, saradnji ustanova kulture, razmeni umetnika, stručnjaka i naučnika, kao i saradnji u oblasti vizuelnih umetnosti, u oblasti izdavaštva, obostanog prevodjenja i objavljivanja književnih dela, u oblasti bibliotekarstva, knjižarstva, arhiva, pozorišne i posebno, filmske umetnosti i drugim.

preventivni mir
foto: Goran Zlatković

"Naša želja je intenziviranje međuinstitucionalne saradnje partnerskih ustanova, a uveren sam da će Muzej savremene umetnosti u toj saradnji zauzeti posebno važno mesto. Vratiću se na reči velikog Pistoletoa: "Ništa nije zauvek i sve se menja" osim, rekao bih, naše želje da sa Italijom budemo partneri, a sa italijanskim umetnicima saveznici u borbi za jedan bolji, lepši i mirniji svet", poručio je Selaković.

preventivni mir
foto: Goran Zlatković

Najveći živi italijanski umetnik, 91. godišnji Mikelandjelo Pistoleto, autor je izložbe "Preventivni mir" koja će u Muzeju savremene umetnosti biti otvorena od 10. maja do 10. septembra. Izložba predstavlja savremeno italijansko likovno stvaralaštvo i daje uvid u više od šezdeset godina prakse jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas, u cilju da prikaže njegov celokupan opus od 1960. godine, uključujući i radove iz najnovije produkcije.

Otvaranju izložbe prisustvovale su predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković i ministarka kulture Republike Slovenije Asta Vrečko.

(Kurir.rs/J.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track