POČEO FESTIVAL "ĆIRILIČNA BAŠTINA" Ministar kulture Selaković: Mi Srbi ne čuvamo ćirilicu, ne negujemo je i njome ne pišemo
Foto: Dario Konstantinović

Bajina bašta

POČEO FESTIVAL "ĆIRILIČNA BAŠTINA" Ministar kulture Selaković: Mi Srbi ne čuvamo ćirilicu, ne negujemo je i njome ne pišemo

Kultura -

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je u Bajinoj Bašti manifestaciju Ćirilična baština i tom prilikom istakao da je ćirilica, uz srpski jezik, jedna od najvažnijih karakteristika srpskog kulturnog bića.

Ćirilična baština, Nikola Selaković, Folklor
foto: Dario Konstantinović

„Posle vremena ozbiljne i dobre ekonomske obnove Srbije, sledi nam sve više vreme naše duhovne obnove, a jedan od prvih i najvažnijih zadataka jeste da na srpskom kulturnom prostoru čuvamo i negujemo naš prelepi srpski jezik i našu savršenu, najlepšu i najbolju ćirilicu“, rekao je Selaković i dodao da „ako srpsku ćirilicu mi Srbi ne čuvamo, ne negujemo i njome ne pišemo, niko to neće činiti“.

Ćirilična baština, Nikola Selaković, Folklor
foto: Dario Konstantinović

Ministar kulture je ukazao da kada imamo manifestaciju koja je posvećena ćirilici, kada podižemo zajednički dom koji je posvećen ćirilici, posećujemo Park ćirilice i pričamo na takav način o ćirilici, onda to znači da je ćirilica ugrožena i da za nju nisu baš najbolji i najsjajniji dani.

„U tom jednom vremenu posustajanja i dekadencije duhovne, kulturne, sveopšte društvene koja nas je zahvatila pre nekoliko decenija, postoji nešto lepo, svetlo i dobro, a to je činjenica da se neko protiv toga pobunio, da je neko podigao glas za spas jednog od obeležja srpskog nacionalnog bića, kulture, umetnosti, sveukupnog istorijskog stvaralaštva našeg srpskog naroda. To ste prvi uradili vi u Bajinoj Bašti donoseći Deklaraciju o zaštiti i negovanju ćirilice, a potom organizacijom ove manifestacije i sprovođenjem niza aktivnosti koje su vezane upravo za zaštitu, negovanje i promociju naše ćirilice“, naglasio je Selaković.

Ćirilična baština, Nikola Selaković, Folklor
foto: Dario Konstantinović

Govoreći o počecima opismenjavanja našeg naroda, ministar je rekao da taj početak pismenosti naših predaka vezan za ćiriličko pismo, kao i naša nacionalna emancipacija i naše upisivanje među narode sveta i upozorio da ako nestane ćirilice u svakodnevnom životu, mi gubimo našu kulturološku, našu istorijsku vezu sa našim precima.

1 / 5 Foto: Dario Konstantinović

Na svečanom otvaranju manifestacije, predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić uručila je Nikoli Selakoviću zahvalnicu za izuzetnu podršku Ministarstva kulture aktivnostima u ovoj lokalnoj samoupravi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track