"ZAGREB JE PODIVLJAO, A UMETNICI SU FRUSTRIRANA SIROTINJA" Nina Violić i Livio Badurina gostuju u Novom Sadu na 51. INFANTU
Foto: Mara Bratoš, HNK Zagreb

Ne propustite

"ZAGREB JE PODIVLJAO, A UMETNICI SU FRUSTRIRANA SIROTINJA" Nina Violić i Livio Badurina gostuju u Novom Sadu na 51. INFANTU

Kultura -

Fascinantna hrvatska glumica Nina Violić i izuzetni Livio Badurina gostuju u Novom Sadu 18. juna, kada će u produkciji zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta izvesti predstavu "Zbilja". Ova predstava zatvoriće takmičarski deo ovogodišnjeg, 51. INFANT-a, Internacionalnog festivala alternativnog i novog teatra, koji će se od 14. do 18. juna održati u Novom Sadu, čiji je selektor reditelj Aleksandar Popovski.

Aleksandar Popovski
foto: ATA images

U pitanju je autorski projekat Tomislava Šobana, koji je s Marinom Lisjakom autor teksta. Njegova praizvedba bila je krajem prošle godine u Zagrebu, u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Ova uzbudljiva duodrama vodi nas u svet dvoje glumaca koje zatičemo na vrhu zgrade, u dvorani namenjenoj tonskim snimanjima, gde će izvesti eksperiment inspirisan predavanjima fizičara Ričarda Fajnmana.

Nina Violić, Livio Badurina
foto: Mara Bratoš, HNK Zagreb

Eksperiment kao analitički postupak za proučavanje uzročno-posledičnih odnosa, u prirodnim naukama je postupak kontrolisanog opažanja i merenja pojava koji nam daje odgovore zašto se nešto zbiva, zašto se isto ponavlja. Eksperiment nam može reći šta je bitno, a šta nije, može da baci novo svetlo na poznate pojave.

I dok je u prirodnim naukama eksperiment uspeo ako uvek daje isti rezultat, u dramskoj umetnost eksperiment je uspeo ako nikada ne daje isti rezultat. Rezultat očigledno nije izostao, jer su vodeći hrvatski kritičari povodom predstave “podivljali”...

Nina Violić, Livio Badurina
foto: Mara Bratoš, HNK Zagreb

“Zagreb je podivljao, a umetnici su frustrirana sirotinja predvođena mediokritetima. Ova je predstava prozor u drugačiji svijet...”, napisao je uvek oštri Tomislav Čadež u “Jutarnjem listu”, dok Nataša Govedić iz “Novog lista” kaže da je “Zbilja” “prva predstava sjajnog eksperimentalnog reditelja Tomislava Šobana i kazališni rad koji najavljuje umjetnika koji zna raditi s glumcima, duboko promišlja svaki kadar scenskog prostora i na različite, lucidne načine osluškuje i spaja filmsku i kazališnu izvedbu. Obraća veliku pozornost na detalje svjetla, zvuka i glumačke orkestracije.”

Predstava se igra na Velikoj sceni, od 19.30, a karte se već mogu kupiti u Srpskom narodnom pozorištu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track