U Americi uskoro supermarket sa bajatom robom!

Istekao rok

U Americi uskoro supermarket sa bajatom robom!

Ludi svet -
Nekoliko stručnjaka tvrdi da roba sa isteklim rokom može da se konzumira

Prvi supermarket u kome će se prodavati isključivo hrana kojoj je istekao rok trajanja biće otvoren početkom sledeće godine u Bostonu! To nije sve, uz prodavnicu će biti otvoren i restoran u kome će se spremati hrana, upravo od bajate robe!

Procenjuje se da u Americi čak 40 odsto hrane završi u đubretu, zbog isteka roka na ambalaži. Međutim, najčešće datum trajanja ne označava da je posle tog dana ona pokvarena. Obično joj bude samo izmenjen ukus, a nekada ni to, objašnjava američka naučnica Dana Gunders, član Veća za zaštitu prirodnih resursa (NRDC) američke savetodavne organizacije koja se bavi pitanjima zaštite okoline, hrane i energije.

Veće u svom izveštaju tvrdi da je veliki broj namirnica kojima je istekao rok trajanja još dugo upotrebljiv za ishranu.Privrednik Dag Rauh, koji je nekada držao uspešni Trejder Džo lanac u Americi, planira da u Bostonu, osim supermarketa otvori i restoran gde će se kuvati obroci od sastojaka kojima je prošao rok trajanja.

- Na primer, tortilja čips može da se jede mesecima posle isteka roka, iako će možda imati ustajao ukus. Ako ih međutim nakratko stavite u rernu s nešto ulja ponovo će postati prhki, a ako se stave u poklopljenu teglu produžiće im se rok jer unutra neće prodirati vlaga - kaže Gunders.

Jogurt može da traje i duže od šest nedelja, tvrde oni.- Jedem jogurt i nekoliko meseci posle isteka roka i nikad nisam imala problema – tvrdi Gunders, i dodaje:- Čokolada može da traje jako dugo, i ne treba obraćati pažnju ako s vremenom pobeli. Jaja takođe bespotrebno bacamo pre nego što bi za to realno imali razloga. Mogu trajati od tri do pet nedelja - tvrdi Gunders.

Ipak, savetuju da ih držimo ispod 5 stepeni Celzijuza, kako bi sprečili pojavu salmonele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track