Pronađeno 19 živih potomaka ledenog čoveka starog 5.300 godina
Foto: Printskrin YT

Analizirali krv

Pronađeno 19 živih potomaka ledenog čoveka starog 5.300 godina

Ludi svet -
DNK analizom uzoraka uzetih od donatora krvi u Tirolu, naučnici su utvrdili da nekoliko njih poseduje specifičnu genetsku mutaciju čije je postojanje utvrđeno i kod ledenog čoveka Oetzija

BEČ - Austrijski naučnici otkrili su da "ledeni čovek" Oetzi, čije je 5.300 godina staro telo pronađeno u Alpima 1991. godine, danas ima 19 živih muških potomaka.

Veza između njih ustanovljena je DNK analizom koju su sproveli naučnici sa medicinskog fakulteta u Insbruku, nakon što su uzeli uzorke donatora krvi u Tirolu. Ispitivanjem je utvrđeno da 19 osoba poseduje specifičnu genetsku mutaciju čije je postojanje utvrđeno i kod Oetzija.

Eksperti veruju da bi ista mutacija mogla biti pronađena i u obližnjim regionima Švajcarske i u južnom Tirolu u Italiji.

Voditelj istraživanja Volter Parson kaže da su naučnici već pronašli partnere u Švajcarskoj i Italiji, kako bi istraživanje moglo biti nastavljeno.

Zanimljivo je da nijednom od 19 potomaka Oezija nije saopšteno da imaju slavnog rođaka.

Podsedtimo, Oetzijevo smrznuto telo pronađeno je na granici Austrije i Italije 1991. godine. Pronašla su ga dvojica nemačkih turista na visini od 3.200 metara. Kasnije je utvrđeno da je telo ipak ležalo 90 metara unutar italijanske teritorije, pa je smešteno u muzej u Bolzanu. Oetzi je pronađen sa strelom u leđima pa se pretpostavlja da je umro od te rane.

http://www.youtube.com/watch?v=Th2FDXAMNAs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track