9 neobičnih običaja kad beba dođe na sve!

Nek je koke pokake

9 neobičnih običaja kad beba dođe na sve!

Ludi svet -
Umesto drvenih ili plastičnih kolevki ili krevetića, u Finskoj su se deca često stavljala u kartonske kutije

Svakog se dana širom sveta rodi oko 370.000 dece. Otkrijte neke od neobičnih običaja različitih kultura kroz istoriju.

1. Bebe u kartonskim kutijamaUmesto drvenih ili plastičnih kolevki ili krevetića, u Finskoj su se deca često stavljala u kartonske kutije, a to se ponekad čini i danas pa se na babine nosi dušek ili jastuk za kartonsku kutiju. Ta je tradicija stara 75 godina, a započela je u doba siromaštva u kojem su stope smrtnosti bile visoke, a simbolizovala je i da sve bebe imaju jednak početak u životu.

2. Odrasli ne smeju da puzePrema bugarskoj legendi, ako odrasli puze pred detetom, đavo može da postane ljubomoran i pokuša da naudi ili čak ukrade bebu. Da bi zle sile pomislile kako je dete nepoželjno, odrasli mogu da pljuju na dijete govoreći "Neka se kokoši pokakaju na tebe". Ovaj običaj je poznat i u našim krajevima.

3. Hektolitri čorbe od algi za majkuNakon porođaja, žene u Koreji nekada su strogo mirovale tri nedjelje kako bi se oporavile. U tom periodu morale su da jedu samo topla jela i napitke, čak i ako je porođaj bio usred leta. Takođe, novopečena majka tradicionalno treba da jede velike količine čorbe od algi, koja bi trebalo da ubrza oporavak posle porođaja.

4. Sa dva meseca stavljaju bebu na nošuPošto beba i majka dođu iz bolnice, većinu roditelja najviše zaokupi režim spavanja i hranjenja. Kinezi tome dodaju i još nešto, a to je privikavanje bebe na nošu. Ono započinje čim dete može samo da drži glavicu, što može biti i već sa dva meseca. Dete se vodi na ve-ce šolju i odrasli oponašaju zvukove vršenja nužde s ciljem da se dete što pre odvikne od pelene.

5. Za krštenje torta još s venčanjaAko mislite da ste vi držali svadbenu tortu u frižideru predugo, razmislite još jednom jer u Irskoj je tradicija čuvati gornji sprat venčane torte sve dok se dete ne rodi. Torta se tada razmrvi po bebinoj glavi kao simbol “kruga života”, a gosti mogu da pojedu ostatke torte.

6. Bebina stopala ne dodiruju tloU tropskoj državi Baliju postoji tradicija po kojoj stopala djeteta ne smiju dotaknuti tlo prvih 105 dana njegovog života. To zapravo znači da se dijete tri mjeseca mora stalno nositi i držati, a na taj poseban 105. dan, velikom se ceremonijom dijete spušta na tlo i izražava mu se dobrodošlica u porodicu.

7. Hladne kupkeIako većina današnjih roditelja to ne bi napravila, na Gvatemali se majkama savetovalo da bebe stave u ledene kupke, kako bi se kod njih podstaknuo dobar san. To su predlagali i stare Maje, koji su govorili da ledene kupke sprečavaju i nastanak osipa.

8. Brijanje koseU Pakistanu se u prvih sedam dana detetova života kosa treba obrijati, kao deo muslimanskog običaja nazvanog Aqiqag. Prema njemu, nakon brijanja će bebi kosa rasti brže i biće gušća. Roditelji potom treba da izvagaju ošišanu kosu i toliko srebra da daju u dobrotvorne svrhe.

9. Čuvanje pupčane vrpceNakon što detetu otpadne pupčana vrpca, ona se u Japanu čuva u drvenoj kutiji koja se naziva heso. Ona se smatra simbolom veze između bebe i majke u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a dete ime dobija tradicionalno sedmog dana života.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track