73 GODINE POSLE: Hitlerovo odmaralište postaje luksuzno letovalište
Foto: Printskrin

Jezivo mesto pretvaraju u raj na zemlji

73 GODINE POSLE: Hitlerovo odmaralište postaje luksuzno letovalište

Ludi svet -
Bazeni, teretane, saune, privatne terase i vrtovi i svi ostali prateći sadržaji luksuzne turističke ponude uključeni su u plan kojim će se ponuditi gostima kako bi odmorili i telo i dušu
1 / 5 Foto: Printskrin

Objekat dugačak skoro pet kilometara udaljen od mora oko 100 metara - bivše je nacističko nedovršeno odmaralište koje će uskoro postati luksuzno letovalište.

Na dugačkoj plaži severnonemačkog ostrva Rigen, smeštenog u Baltičkom moru, nalazi se objekat Prora, izgrađen od 1936. do 1939. godine kao deo nacističkog programa "Snaga kroz uživanje".

Plan je bio da se u tim objektima odmaraju Nemci koji bi se putem propagande i društvenih aktivnosti pripremali za odrađivanje svog dela Hitlerovog plana za Nemačku. Bio je to jedan od najvećih arhitektonskih projekata u to vreme, u kojem je učestvovalo 9.000 radnika. Dizajn za projekt osvojio je Grand pri nagradu na svetskoj izložbi u Parizu 1937. godine.

http://www.youtube.com/watch?v=ugfMbsETLsg

Posle mnogo godina napokon se počelo razmišljati o njegovoj nameni pa će sad neki od ovih objekata dobiti funkciju luksuznih apartmana u kojima će se gosti moći odmarati odmah uz more. Bazeni, teretane, saune, privatne terase i vrtovi i svi ostali prateći sadržaji luksuzne turističke ponude uključeni su u plan kojim će se ponuditi gostima kako bi odmorili i telo i dušu. Većina apartmana, smeštenih u zgradu 1 i 2 biće dovršena do sredine 2015. godine.

Ceremonija kojom se obeležio nastavak gradnje objekata čak 73 godine nakon početka gradnje održana je u junu prošle godine.

http://www.youtube.com/watch?v=z8xV4lSR2-w

Neki delovi objekta su već ranije renovirani i korišćeni. Tako se u zgradi 5 već 2011. godine smestio najveći evropski hostel, sa 400 kreveta, u kojeg je uloženo 2,3 miliona dolara. Prilikom otvorenja hostela pojavila se bojazan kako će se njegovim smeštanjem u naci okruženje pojaviti mogućnost oživljavanja mračnih nacističkih uspomena iz nemačke istorije.

"Učinićemo sve što možemo kako bismo spriječili pojavljivanje nacističke ideologije na ovim prostorima", izjavio je tada direktor ovog objekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track