Najnovije vesti

BOLJE DA JE SLIKAO: Hitlerov akvarel prodat za 130.000 evra

Aukcija u Nemačkoj

BOLJE DA JE SLIKAO: Hitlerov akvarel prodat za 130.000 evra

Ludi svet
Slika koja je privukla ponuđače s četiri kontinenta, otišla kupcu s Bliskog istoka. To je jedna od 2.000 slika čiji je autor Hitler i smatra da je nastala oko 1914. godine

BERLIN - Akvarel koji prikazuje staru gradsku većnicu Minhena, a veruje se da ga je naslikao Adolf Hitler pre jednog veka, prodat je za 130.000 evra na aukciji u Nemačkoj u subotu.

Katrin Vajdler, direktorka aukcijske kuće "Vajder" u Nirnbergu, rekla je da je slika koja je privukla ponuđače s četiri kontinenta, otišla kupcu s Bliskog istoka.

Aukcijska kuća kaže da je to jedna od 2.000 slika čiji je autor Hitler i smatra da je nastala oko 1914. godine, kada je s on s mukom preživljavao kao umetnik, skoro dve decenije pre no što će zavladati kao nacistički diktator.

Tu sliku za koju se očekivalo da donese najmanje 50.000 evra, prodale su dve stare sestre čiji deda ju je kupio još 1916. godine.

Hitlerove slike se redovno pojavljuju, ali aukcijska kuća je rekla da su uz ovu koja je dimenzija 28 puta 22 santimetra, prodatu na aukciji u subotu, priloženi i originalni račun kada je kupljena pre jednog veka, i potpisano pismo Hitlerovog ađutanta, Alberta Bormana, brata diktatorovog privatnog sekretara Martina Bormana.

Iz teksta Bormanovog pisma, na kojem nema datuma, izgleda da je u nacističko doba vlasnik slike Hitlerovoj kancelariji poslao fotografiju slike zatraživši potvrdu autorstva. Borman je napisao da izgleda da je to "jedan od Firerovih radova".

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...