Zašto na čelu formacije nije uvek ista ptica?
Foto: Shutterstock

Misterije iz prirode

Zašto na čelu formacije nije uvek ista ptica?

Ludi svet -
Opšte je poznato da se ptice smenjuju dok lete u V-formaciji, a Univerzitet u Oksfordu nedavno je istraživao zbog čega one to čine

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.Odavno je poznato da letenje u formaciji pticama omogućava da sačuvaju dragocenu energiju, koja im je potrebna za duge migracije. Međutim, novo istraživanje navodi da ptice selice "dele bol" predvođenja V-formacije, pa se svi članovi jata smenjuju na toj poziciji kako bi uštedeli energiju.

Novo istraživanje predstavlja prvi ubedljivi dokaz "smenjivanja", tj. saradnje kod ptica. To je ujedno tek drugi dobar primer recipročne saradnje među životinjama, nakon što je drugo istraživanje otkrilo da vampirski šišmiši dele krv kako bi održali druge šišmiše u životu.

Međunarodni tim stručnjaka, predvođen Univerzitetom u Oksfordu proučio je 14 mladih ćelavih ibisa (Geronticus eremita) koje migriraju iz Salcubrga u Austriji do Orbetela u Italiji. Ptice su imale male čipove koji su omogućili istraživačima da prouče kako se jedinke ponašaju u V-formaciji.Istraživači su otkrili da sve ptice menjaju poziciju unutar jata konstantno, leteći u formaciji između dve i 12 ptica. Jedinke su provele skoro trećinu vremena leteći na potisku koji proizvodi mahanje krilima druge ptice - što im omogućava da sačuvaju energiju - i sličnu količinu vremena predvodeći formaciju.Da bi pokazali koliko su migracije rizične za ptice, prethodno istraživanje je pokazalo da do 35 odsto mladih ptica može da umre od iscrpljenosti tokom svoje prve selidbe. Letenje u formaciji pomaže im da sačuvaju neophodnu energiju. Na primer, smatra se da guske mogu da sačuvaju i do 10-14 odsto energije zahvaljujući potisku drugih ptica.SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:Kako crte lica utiču na naše mišljenje o ljudima?Kako je izgledao jedan dan u AušvicuNEVEROVATNO: Nova generacija skenera omogućava da još bolje zavirimo u ljudsko telo (VIDEO)Privremena tetovaža meri nivo šećera u krviZašto neki ljudi vide Isusa i u čipsu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track