Majka osuđena jer dete (12) nije godinu dana nije išao u školu!
Foto: Marina Lopičić

Francuska

Majka osuđena jer dete (12) nije godinu dana nije išao u školu!

Ludi svet -
Simonova majka nije se pojavila ni na jednom sastanku. Kada joj je policija zakucala na vrata, izjavila je da je njen sin bio bolestan, ali svoje tvrdnje nije mogla da dokaže nikakvim lekarskim opravdanjem

PARIZ - Sud u Valensjenu, na severu Francuske, osudio je jednu ženu na četiri meseca uslovne kazne zatvora zbog učestalog odsustvovanja njenog sina iz škole. Tokom školske 2012-2013, Simon, tada učenik šestog razreda osnovne škoke, propustio je gotovo svu nastavu i morao je da ponavlja.

I sledeće godine nije pokazao preteranu revnost - samo u prvom tromesečju odsustvovao je 79 dana. Uprkos molbama i pozivima iz škole, Simonova majka nije se pojavila ni na jednom sastanku. Kada joj je policija zakucala na vrata, izjavila je da je njen sin bio bolestan, ali svoje tvrdnje nije mogla da dokaže nikakvim lekarskim opravdanjem.

Pozvan da svedoči, Simonov lekar je odbacio njene navode, ističući da dete ne pati ni od kakve hronične bolesti. Prošle sedmice, nesavesna majka osuđena je na uslovnu kaznu zatvora u trajanju od četiri meseca, uz obrazloženje suda da nije ispunila svoju zakonsku obavezu, čime je ugrozila zdravlje, bezbednost, moralnost i obrazovanje svog maloletnog sina.

Francuski mediji ističu da je ova odluka bez presedana i podsećaju da je u septembru 2010. u Francuskoj usvojen zakon koji je predviđao suspenziju dečjeg dodatka u slučaju učestalih, neopravdanih odsustva dece iz škole, ali da je u međuvremenu ukinut.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track