(FOTO) MONAH PREKO DVESTA GODINA U SKULPTURI BUDE: Pronađeno telo unutar statue!
Foto: Muzej Drents

Povadili mu organe

(FOTO) MONAH PREKO DVESTA GODINA U SKULPTURI BUDE: Pronađeno telo unutar statue!

Ludi svet -
Pre skeniranja, postojala je sumnja da su mošti ovog monaha unutar statue. Za ovu mumiju veruje se da je stara preko 200 godina
1 / 3 Foto: Muzej Drents

Mumificirani ostaci monaha pronađeni su unutar statue Bude koja potiče iz 11. ili 12. veka. Erik Brijin, ekspert za budizam, predvodio je istraživanje koje je dovelo do saznanja da je mumija unutar statue gospodar Liukvan, koji je živeo pri drevnoj kineskoj školi meditacije.

Foto: muzej Drents
Foto: muzej Drents

Rentgensko skeniranje izvedeno je po nalogu muzeja Drents u Holandiji. Pre skeniranja, postojala je sumnja da su mošti ovog monaha unutar statue. Ono što nisu očekivali je da su iz beživotnog tela udaljeni svi organi!

Foto: muzej Drents
Foto: muzej Drents

Pored ostataka tela monaha unutar statue, pronađene su rolne papira sa kineskim pismom koje se trenutno analiziraju. Nakon skeniranja, mumija je poslata u Budimpeštu, gde će biti javno izložena u mađarskom muzeju istorije u maju 2015.

Većina budista veruje da nekadašnji monasi, čija se beživotna tela i dalje čuvaju poput Liukvana, zapravo nisu mrtvi, već da se nalaze u nekom paralelnom svetu izazvanom meditacijom. Za ovu mumiju veruje se da je stara preko 200 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track