ZA SVEZNALICE: Zašto kafa ponekada ima mehuriće u šoljici?
Foto: Profimedia

Sada znate

ZA SVEZNALICE: Zašto kafa ponekada ima mehuriće u šoljici?

Ludi svet -
Upravo su mehurići pokazatelj koliko je sveža kafa i koliko intenzivan ukus ima

Dok ujutru sipate kafu u šoljicu, možete da primetite mali sloj pene koja pluta na vrhu. Ovi mehurići su zapravo rezultat hemijske reakcije.

Sve počinje još u procesu prženja. Kada se zrna kafe prže, ostaju gasovi zarobljeni unutar zrna - konkretno CO2. Od tog trenutka, zrna će konstantno oslobađati CO2.

Kada kafa dođe u kontakt sa toplom vodom, stopa oslobađanja gasova se povećava. Ovo brzo oslobađanje CO2 izaziva da se stvori sloj pene na površini skuvane kafe.

foto: Thinkstock
foto: Thinkstock

Zašto je ovaj sloj pene uopšte važan? Jednostavno rečeno, to je pokazatelj koliko je sveža kafa i koliko intenzivan ukus ima. Kada zrna izgube sav CO2 smanjuje se i ukusna nota, a to znači i bajata kafa. Stoga, kada sa manje CO2 će proizvesti manju količinu pene.

Međutim, postojanje pene nije uvek tačno merenje koliko je sveža kafa. Pečena zrna tamnije kafe sadrže više CO2 nego svetla zrna jer njihovo pečenje traje duže. Što se duže zrna peku to se stvara više CO2. Takođe osim trajanja prženja, postoji i to koliko dugo ste dozvolili kafi da ključa jer će i to uticati na njenu penu.

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

Eto, ko bi rekao da će "udruženje" mehurića u kafi biti toliko ukusno!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track