Najnovije vesti

PREDSKAZANJE, ILI SCENARIO IZ PAKLA: Ova knjiga predvidela je potonuće Titanika 14 godina ranije!

Pisac znao šta će se desiti

PREDSKAZANJE, ILI SCENARIO IZ PAKLA: Ova knjiga predvidela je potonuće Titanika 14 godina ranije!

Ludi svet
Krećući se prebrzo sa 22,5 čvorova, Titanik je udario u ledeni breg u noći 14. aprila 1912. godine u severnom Atlantiku

Morgan Robertson je poznat kao čovek koji je 1898. godine napisao knjigu „Olupina Titana“, čiji se zaplet svodi na potapanje Titana, luksuznog broda koji je naleteo na ledeni breg u severnom Atlantiku.On je bio pomorski trgovac i pisac, a pripisuje mu se i otkriće periskopa.Malo ljudi je zapravo čulo za ovu knjigu, a još manje njih ju je pročitalo. Radnja se svodi na potapanje „nepotopivog“ broda, koji je bio najluksuzniji do tada napravljen brod, a čiji su putnici bili članovi svetske buržoazije.

Činilo se da je ovaj luksuzni brod postojao samo na papiru i u mašti Morgana Robertsona, sve dok nije došlo do potapanja Titanika.Pored imena, postoje mnoge sličnosti između romana i pravog događaja, uključujući i datum, mesto, ali i način potapanja.Neverovatne sličnosti postoje i u veličini, dizajnu i brzini kretanja broda.Još jedna zapanjujuća sličnost jeste da ni na jednom ni na drugom brodu nije bilo dovoljno čamaca za spasavanje, ali tu nije kraj…

Jezive sličnosti

Brodovi su imali jednake propelere. Za oba broda je rečeno da su „nepotopivi“. Titanik je bio najveći luksuzni brod na svetu (30 metara i 63.000 tona), a opisan je kao praktično „nepotopiv“. Titan je takođe bio najveće plovilo na svetu (24 metra i 75.000 tona) i smatrao se „nepotopivim“. Nije bilo dovoljno čamaca za spasavanje ni na jednom ni na drugom brodu.

Na Titaniku je bilo 20 čamaca za spasavanje, što nije ni blizu dovoljno za 3.000 ljudi. Na Titanu je bilo 24 čamca, što opet nije bilo ni blizu dovoljno za 3.000 ljudi. Oba broda su udarila u ledeni breg. Krećući se prebrzo sa 22,5 čvorova, Titanik je udario u ledeni breg u noći 14. aprila 1912. godine u severnom Atlantiku, oko 600 kilometara od Njufaundlenda.

Titan je takođe u aprilskoj noći u severnom Atlantiku naleteo na ledeni breg 600 kilometara od Njufaundlenda, krećući se brzinom od 25 čvorova. Oba broda su potonula iako je navedeno da su „nepotopivi“. Nepotopivi Titanik je potonuo, pri čemu je poginula polovina od 2.200 putnika.

Neuništivi Titan je takođe potonuo, pri čemu se udavila polovina od 2.500 putnika. Izgleda da je Robertson bio talenat za predviđanje stvari pošto je predvideo još jedan pravi događaj. Robertsonu se pripisuje da je predvideo napad Japanaca na Perl Harbor u Drugom svetskom ratu u svojoj knjizi iz 1914. godine „Ispod spektra“.

Moramo samo da vam ukažemo na to da današnji holivudski filmovi predviđaju buduće događaje na sličan način kao što je to činio Robertson, tako da ne bi trebalo da se iznenadimo ukoliko se i neki od njih ostvari.

(Webtribune.rs)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...